Campania de vaccinare din Israel, care se derulează într-un ritm avansat faţă de restul lumii, arată că vaccinul reduce în mod semnificativ incidenţa îmbolnăvirilor severe cu COVID-19, dar nu permite să se tragă deocamdată concluzii cu privire la imunitatea colectivă.

Israelul dispune de bănci de informaţii medicale digitalizate pe ansamblul populaţiei, ceea ce i-a favorizat un acord cu grupul farmaceutic american Pfizer: laboratorul aprovizionează rapid cu vaccin ţara, care transmite acestuia datele sale despre impactul vaccinării, transmite  Newsweek.ro.

Statul israelian a vaccinat de la începutul lunii decembrie circa 3,2 milioane de persoane (35% din populaţie), între care 1,8 milioane cu a doua doză, deci un total de cinci milioane de doze injectate, mai întâi persoanelor în vârstă.

Mai mult, Ministerul Sănătăţii a anunţat miercuri extinderea vaccinării la toate persoanele de peste 16 ani începând de joi.

Pe măsura avansării campaniei de vaccinare, armate de cercetători analizează cantităţi masive de date pentru identificarea primelor sale efecte, urmărind să răspundă la întrebarea: Cum se comportă în lumea reală vaccinul rezultat din teste clinice?

Într-un studiu recent, cercetători de la Institutul Maccabi, al doilea cel mai mare furnizor de servicii medicale din Israel, a concluzionat că prima doză de vaccin a redus infecţiile cu SARS-CoV-2 cu 51%, la 13-24 de zile după injectare.

Cercetătorii au comparat datele medicale ale unor persoane în primele 12 zile după vaccinare, perioadă în care reacţia imunitară a sistemului nu este încă concludentă, cu cele din următoarele 12 zile.

"La două săptămâni după injectarea primei doze, am constatat o reducere semnificativă, dar incompletă, a infecţiilor", explică Gabriel Chodick, unul dintre autorii acestui studiu. "Nu punem la îndoială vaccinul, ci subliniem de fapt importanţa celei de-a doua doze", spune el.

Dacă unele ţări au decis să administreze prima doză unui număr cât mai mare de persoane din categoria de risc, înainte de a trece la a doua, Israelul - care nu are probleme în ceea ce priveşte aprovizionarea cu vaccin datorită acordului său cu Pfizer - a optat pentru a doua injectare la un interval de trei săptămâni de prima, conform recomandărilor producătorului.

Or, rezultatele preliminare sugerează o eficacitate de 92% la o săptămână după rapel, a declarat jurnaliştilor responsabili ai Institutului Maccabi, care au înregistrat 66 de contaminări uşoare, fără a fi necesară spitalizarea, din 248.000 de persoane studiate, dar încă nu a publicat un studiu ştiinţific detaliat cu privire la aceste date.

În pofida acestor rezultate şi a carantinei în vigoare de la sfârşitul lunii decembrie, numărul infecţiilor cu SARS-CoV-2 rămâne ridicat în Israel, oficialii arătând spre ultraortodocşi şi minoritatea arabă pentru organizarea unor adunări mari, în ciuda recomandărilor sanitare.

În acest context, guvernul speră la o scădere a numărului de cazuri, în prezent la un nivel de câteva mii pe zi, şi mai ales a spitalizărilor pe măsura scurgerii săptămânilor după vaccinare.

Or, deşi vaccinul reduce în mod semnificativ riscul îmbolnăvirilor cu COVID-19, rămâne un mare semn de întrebare cu privire la transmiterea virusului.

'Trebuie să facem diferenţa între două tipuri de efecte ale vaccinului. Efectul direct este că persoana vaccinată e protejată împotriva simptomelor severe', explică Ran Balicer, şeful Comitetului naţional de experţi pentru COVID-19 şi director pentru inovaţii la Clalit, principal furnizor de servicii de sănătate din Israel.

"Efectul indirect este când o anumită proporţie a populaţiei este imunizată şi devine o barieră epidemiologică care reduce transmisia (...) Or, acest efect (indirect) este mai dificil de măsurat", spune el.

"Ştim că vaccinul reduce incidenţa îmbolnăvirilor cu COVID-19, dar nu ştim dacă vaccinul reduce şi transmisia", adaugă Gabi Barbash, cercetător la Institutul ştiinţific Weizmann, de lângă Tel Aviv.

"Numărul persoanelor testate pozitiv pentru coronavirus nu a scăzut semnificativ de o lună şi jumătate. Nu ştim dacă e din cauză că izolarea nu este respectată sau din cauză că vaccinul nu reduce transmiterea (virusului). Nimeni nu poate să se pronunţe pentru moment", adaugă el.

newsweek.ro

Sfatul Medicului