Luna mai este dedicată sănătății mentale și emoționale. Între timp, școlarii se pregătesc pentru testele finale, care sunt întotdeauna asociate cu mari emoții și stres psihologic.

Un psiholog a sfătuit părinții despre cum să-și ajute copiii în timpul examenelor.

În direct la emisiunea aLive a fost Vera Budan, psiholog clinician și psihoterapeut, care a vorbit despre cum părinții își pot ajuta copiii să facă față stresului înainte de examene, cum să-i sprijine eficient pe absolvenți și să prevină apariția crizelor de nervi, transmite Știri.md.

Potrivit psihologului, părinții aflați în această situație trebuie să-și concentreze eforturile nu pe eliberarea copilului de stres. Situațiile stresante din timpul sesiunilor, testelor finale, examenelor de admitere oricum nu vor dispărea nicăieri. 

Eforturile trebuie investite în sprijin. Orice sarcină este mai ușor de suportat când ai cu cine să o împarți.

De asemenea, părinții sunt sfătuiți să nu dramatizeze și să nu abordeze examenele finale ca pe o evaluare despre rolul lor de părinți. Mai mult, sunt inadmisibile comparațiile cu colegii de clasă și frazele de genul: „Cum așa, tu ai luat 7, iar el – 10”, „Dacă pici la examene, nu vei obține nimic în viață”, „Examenul este cea mai importantă zi din viața ta”. În loc să motiveze, acestea vor agrava stresul, anxietatea, neîncrederea în sine și vor provoca o criză.

ab4c57076001694fa28658dbfd30cc1b XL

Este important să nu creăm scenarii negative, mai ales acum, după un an și jumătate de educație mixtă și instabilă, ba online, ba offline. Consecințele învățământului în așa condiții sunt deja observabile – nu este vorba despre notele pe care le iau elevii, ci de profunzimea și calitatea cunoștințelor lor, precum și de abilitățile lor de planificare și autoorganizare.

Psihologul sfătuiește ca părinții să încerce împreună cu copiii să vadă părțile pozitive în orice rezultat, să le împărtășească emoțiile și să-i sprijine. Este important ca părinții să accepte și să-i insufle copilului că rezultatele de la examene nu îl definesc ca persoană și nu-i determină viitorul, ci doar demonstrează cunoștințele și abilitățile sale. Cel mai important este ca părinții să-i dea de înțeles copilului că nu-l iubesc pentru note sau realizări.

„Accentul trebuie pus pe două momente: efortul și sentimentele pe care le trăiește copilul. Părinții trebuie să stabilească o legătură între „o vreau (nota mare) pentru mine personal” și „este cu adevărat important pentru copil”, a notat specialistul.

În plus, în pregătirea pentru orice examen, trebuie de găsit un echilibru între muncă și odihnă. Este important să vă învățați copilul să se focuseze de pe un lucru pe altul . „Pregătirile pentru examen trebuie să fie dozate. Când știm că ne pregătim din timp, percepem totul diferit, chiar și la nivel hormonal. Când timpul este scurt, crește anxietatea și stresul, la fel și nivelul de cortizol din corp. Succesul și rezultatul vor fi percepute pozitiv, deoarece după un stres puternic se produce o epuizare completă a organismului”, a remarcat expertul.

Nu uitați că regula „învăț într-o noapte înainte de examene” nu funcționează deloc. Psihologii sfătuiesc ca elevii să lase pregătirile cu o zi înainte de examene și să se odihnească bine, să doarmă și să petreacă timpul în activitățile preferate.

De asemenea, specialistul i-a sfătuit pe părinți să accepte că fericirea nu reprezintă note mari și realizări. Fericirea este o stare internă care apare numai atunci când suntem în armonie cu noi înșine și știm exact ce vrem. Acesta este principalul lucru care trebuie insuflat copiilor.

Proiectul aLIVE este o emisiune online realizată de popularul forum pentru femei Mama.md și organizația obștească Forum.md. Proiectul a fost implementat cu sprijinul UNICEF Moldova și OMS

 

 

știri.md