Masca trebuie purtată nu doar pe gură, dar şi pe nas.

Este o regulă strictă pentru toţi, atât pentru personalul din instituţiile medicale, cât şi pentru oamenii care lucrează în contigente mai mari de persoane, precizează şefa Serviciului epidemiologic de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, Marcela Chilianu.

Potrivit medicului epidemiolog, contactat de IPN, calea de intrare a virusului în organism nu este doar gura, dar şi nasul.

„De regulă, masca de unică folosinţă se schimbă la fiecare două ore, noi recomandăm să fie schimbată în dependenţă de intensitatea muncii”, a menționat Marcela Chilianu.

Dacă persoana face activităţi intense din punct de vedere fizic, masca se umezeşte şi trebuie schimbată mai des. În cazul în care masca a fost înlăturată sau pusă sub bărbie, trebuie aruncată. Nu o mai folosești repetat.

Şefa Serviciului epidemiologic a Spitalului Republica mai spune că măştile de protecţie şi mănuşile sterile trebuie folosite raţional, în condiţiile în care pe piaţă este criză de aceste produse.

Să porţi mănuşi nu este o practică rea, dar mâinile oricum trebuie spălate și dezinfectate, susţine Marcela Chilianu.

Mănuşile vor fi aruncate în cazul în care se trece dintr-o zonă infectată în alta neinfectată. „Dacă îmbrăcăm mănuşa dimineaţa, nu înseamnă că o purtăm toată ziua”, menționează şefa Serviciului epidemiologic. Lucrătorul medical este instruit ca, atunci când se îndepărtează de pacient, să arunce mănuşile şi, atunci când se apropie de alt pacient, să ia altele.

În legătură cu situaţia de carantină în ţară, și vânzătorilor, mai ales celor care lucrează în unitățile cu produse alimentare, le-a fost recomandat să poarte măști și mănuși de protecție.