Noul coronavirus și carantina impusă de autorități au schimbat rutinele zilnice ale multor copii și părinți, iar specialiștii susțin că închiderea școlilor și a locurilor de muncă poate fi un stres atât pentru copii, cât și pentru părinți.

Psihologul Angela Nicolaou a explicat în cadrul unui interviu pentru Știri.md cum părinții trebuie să le vorbească copiilor despre pandemie și despre restricțiile impuse de autorități.

Potrivit Angelei Nicolaou, părinții trebuie să le spună copiilor săi adevărul, însă în dependență de vârsta acestora.

"Să le vorbim adevărul, dar să luăm în considerație vârsta copilului, fiindcă, de exemplu, un copil de 3 ani nu va înțelege nici cauza, nici consecințele acestei pandemii. Deja copiii mai maturi, vârsta școlară, adolescenți, ei deja pot să înțeleagă aceste lucruri.

De exemplu, copiilor mai mici noi putem să le arătăm diferite filmulețe – uite cum se întâmplă și iată din aceste motive noi trebuie să ne păstrăm sănătatea și să rămânem acasă", a menționat Angela Nicolaou.

Potrivit psihologului, cea mai grea este comunicarea cu adolescenții.

"Ca specific al dezvoltării lor și vârstei lor, adolescenții au necesitatea să comunice cu semenii lor și ei au tendința aceasta să iasă, să vorbească. Aici este nevoie ca noi să stabilim un raport cu copiii și să le vorbim deschis despre pericolul care poate fi în exterior.

Totodată, trebuie să le menționăm că sunt tot felul de amenzi pe care le aplică statul în cazuri de situații excepționale și amenzile acestea putem să le suportăm noi, ca părinți. Nu este nevoie să speriem copiii, să le desenăm niște imagini dezastruoase, nici într-un caz. Din contra, noi trebuie să fim optimiști.

Trebuie să știți că copiii se molipsesc de la părinți de starea lor emoțională și dacă părinții sunt în panică, dacă nu-și găsesc locul, dacă lor le este frică, și copiii lor tot o să simtă frica aceasta. Dacă părinții reușesc să găsească ocupație, să zâmbească, să poată să savureze momentele acestea și copiii o să fie mai disciplinați și mai înțelegători", a mai spus Angela Nicolaou.