Înflorirea plantelor aduce cu sine un potențial crescut de alergii, iar simptomele, cum ar fi congestia nazală, strănutul frecvent și mâncărimea ochilor, pot fi confundate uneori cu o răceală sezonieră, spun medicii. Potrivit acestora, numărul de persoane sensibile la anumite tipuri de polen este în creștere.

Odată cu apariția primelor flori și a soarelui puternic, oamenii spun că se confruntă cu alergii respiratorii, dar și de piele. Aceștia se tratează cu pastile, iar în cazurile în care se agravează situația, apelează la medici specialiști pentru un tratament complex, transmite radiomoldova.md.

Potrivit conferențiarului universitar la disciplina pneumologie și alergologie de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Cristina Toma, numărul de persoane care se confruntă cu diverse forme alergice este în creștere, însă nu toate se adresează specialiștilor, ci preferă să se trateze de sine stătător.

De asemenea, specialista a menționat că, odată cu polenizarea plantelor, rinita alergică se manifestă prin secreții nazale, accese de strănut sau mâncărime a nasului.

În acest sens, medicul le recomandă pacienților să evite zonele cu soare, să poarte ochelari și măști de protecție.

„Cea mai importantă recomandare este evitarea sau limitarea contactului cu alergia. Nu recomandăm pacienților să stea mult afară și să-și petreacă timpul mai mult în încăpere și să folosească aerul condiționat. La fiecare revenire de afară este recomandat ca pacientul să-și schimbe hainele”, a relatat Cristina Toma.

În prezent, din cauza complexității afecțiunilor și a numărului mare de persoane afectate, alergiile sunt considerate o provocare de sănătate publică a secolului al XXI-lea. La nivel global, până la 30% din populație suferă de o alergie respiratorie.

 

radiomoldova.md