Participăm toți la combaterea noului virus purtând mască în locurile publice. Atenție, însă: vă protejează doar dacă este folosită corect, adică dacă vă acoperă nasul și gura.

Dar aerosolii, posibil contaminaţi, se pot depune pe toate zonele expuse, inclusiv pe tegumentele feței ori pe păr. Și toate aceste zone ar trebui igenizate când va întoarceți acasă, transmite protv.ro.

Odată ce v-ați dat masca jos, încep măsurile de igienă de acasă. Masca v-a ținut în siguranță nasul și gura, dacă ați purtat-o corect.

Aerosolii, posibil contaminați, au rămas însă pe suprafață acesteia. De aceea, masca se ridică de pe urechi și se îndrepta în față, apoi o puteți pune într-o pungă de hârtie, care nu menține umezeala, și pe care să notați data. Se poate refolosi, în deplină siguranță, după patru zile.

Conf. Dr. Carmen Chifiriuc, Facultatea de Biologie: „Dacă cineva a strănutat și există în aerosoli particule virale, în momentul în care aceste particule virale ajung și se depun pe suprafețe, după un timp vor fi inactivate”.

Când cineva tușește, dar și când respiră, se elimina un nor biologic format din aer cald şi umed, în care plutesc, în suspensie, picături de diverse dimensiuni.

Picăturile pot conţine SARS COV-2. Prin evaporare, picăturile sunt reduse la aerosoli, adică la particule extrem de mici, uscate.

Aceastea rămân în aer perioade lungi de timp. În cazul SARS COV-2, până la 3 ore. Dacă treceți prin acest „nor” într-un supermarket, spre exemplu, particulele se pot depune ușor, atât pe piele cât și pe păr. Și posibilii viruși trebuie inactivați imediat prin spălare.

Prof. Dr. Sorin Tiplica, șeful secției dermatologie a Spitalului Colentina: „Nu suntem atât de obișnuiți să ne spălăm fața și trebuie să avem avem grijă, când întrăm în casă, să ne spălăm toate tegumentele care au fost expuse, dacă am fost într-o zonă de contact cu alte persoane. Trebuie să ne spălăm toate tegumentele expuse!”.

Fața se spală cu apă și săpun, mai puțin agresiv, tot 20 de secunde. E necesar să igenizati interiorul urechilor, dar și pielea din spatele acestora. Insistați să spălați tegumentul de sub barbie, pilurile ochilor și pliurile nasului.

În pliuri se adună microorganisme. După igienizarea feței, și părul are nevoie de aceeași atenție. Părul se spală cu gel de duș sau șampon puțin agresiv, destinat utilizării zilnice.

De aceste măsuri au nevoie inclusiv persoanele care iau tratament pentru hipertensiune, cu suferințe cardiace sau care iau tratament cronic cu aspirină. În cazul acestora, medicația este cea care poate determina mici inflamații ale pielii.

Prof. Dr. Sorin Tiplica: „Și dacă determină? Dacă determină, trebui să subliniem că spălatul cu apă și săpun nu face rău! Rolul nostru, al dermatologilor, este să îi încurajăm să nu renunțe la apă și săpun.

Aceste persoane ajung să se clătească cu apă. Apa rece da o senzație plăcută și pare că lucrurile sunt bune, dar nu sunt. Apa și săpunul nu fac rău, eventual să folosească un săpun care este mai blând”.

protv.ro