Medicii atrag atenția că SARS-COV-2 nu atacă doar plămânii, ci și alte organe

Tratamentul trebuie adaptat în funcție de evoluția bolii. Deciziile sunt dificil de luat, până și pentru specialiști. Suntem încă pe traseul luptei cu COVID-19, despre care nu știm tot ce e de știut, transmite protv.ro.

263 de români s-au vindecat și au fost externați, de luni și până marți. Totuși, greul nu a trecut. Să nu uităm că oamenii au ieșit masiv la cumpărături înainte de Florii și mai ales în Săptămâna Mare.

Suntem, teoretic, aproape de vârful anunțat de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru - șapte până la zece zile de la Paște. Dovadă și numărul tot mai mare al deceselor.

Andreea Moldovan, director medical Spital Boli Infecțioase Brașov: „Practic, numărul de cazuri de decese este proporțional cu numărul de îmbolnăviri. Este indicele de fatalitate care ne spune câți mor din cei care fac boala.”

Klaus Iohannis, președintele României: „Epidemia nu s-a terminat. Aud de la mulți că vremea este frumoasă și că epidemia va dispărea. Dragii mei, nu este așa. Am avut în statisticile de ieri peste 400 de cazuri, deci nu putem vorbi de o relaxare.”

Medicii află în fiecare zi lucruri noi despre virus și sunt nevoiți să-și adapteze în permanență strategia de luptă cu el. Un pacient de 71 de ani a murit, după ce primele trei teste au ieșit negative, cu toate că avea simptomele infectării cu Covid-19. Suferința s-a întins pe mai bine de o lună. A fost confirmat pozitiv abia la al patrulea test, când era prea târziu ca să poată fi salvat.

Virgil Musta, coordonator secție Covid: „Dinamica cunoștiințelor despre această boală este una foarte mare. Dacă acum o lună, două luni, știam că boala afectează numai plămânii, între timp am aflat că afectează și alte organe și am aflat că o mare parte din formele care evoluează sever, evoluează datorită unei hipercoagulabilități, o tulburare în coagulare a sângelui, care produce tromboză la nivelul plămânului, inimii, sistemului nervos sau în alte organe.”

Tratamentul este schimbat în funcție de noile evoluții.

„Nu vă relaxați, nu lăsați garda jos”, este mesajul pe care autoritățile și medicii ni-l tot transmit în această perioadă, când suntem tentați să ieșim din casă. Așa evităm să crească numărul infectărilor și mai ales al morților. Și încă un amănunt: nu vă faceți planuri pentru petrecerile de 1 Mai!

Andreea Moldovan, director medical Spital Boli Infecțioase Brașov: „Această relaxare de 1 Mai, urmată de alți pași, nu va face decât să ducă la o creștere a numărului de cazuri.

Deci, vă rog, mâncați mititei acasă, făcuți în tigaie sau cum vreți dumneavoastră, dar nu ieșiți, nu vă aglomerați, oameni, este un 1 Mai particular, așa cum a fost un Paște particular.”

Stă în puterea noastră să ținem această boală sub control, dacă respectăm regulile. Este un test de responsabilitate care salvează vieți.

 

 

protv.ro