În Moldova, procesul de imunizare a început acum o lună, dar până în prezent provoacă o mulțime de controverse și îndoieli atât în rândul medicilor, cât și în rândul locuitorilor țării.

Angela Paraschiv, şefa Catedrei de epidemiologie de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie (USMF) „Nicolae Testemițanu”, a fost în direct la emisiunea aLive, unde a vorbit despre cât de eficiente și sigure sunt vaccinurile primite de țara noastră și despre efectele lor secundare, transmite Știri.md.

Comparativ cu alte țări, vaccinarea în Moldova se desfășoară destul de lent. 

„Observăm că cetățenii noștri și-ar dori să vadă mai multe vaccinuri Pfizer sau Sputnik V. Opinia că un vaccin este mai bun decât altul este greșită. Acest lucru, la fel, încetinește procesul de imunizare. Toate vaccinurile din Moldova sunt eficiente și sigure”, a declarat Angela Paraschiv.

În prezent, în Moldova au fost înregistrate doar reacții adverse ușoare la persoanele vaccinate cu AstraZeneca și Pfizer: roșeață și durere la locul injectării, frisoane, temperatură de 37-39 grade. 

Aceste manifestări trec în a doua zi după vaccinare. Efecte secundare pe termen lung ale vaccinurilor nu s-au semnalat.

Studiile recente arată că tinerii sunt cel mai probabil să dezvolte reacții adverse. Persoanele în vârstă au mai puține efecte secundare. 

Toate cazurile complexe și atipice care se manifestă în perioada post-vaccinare, cum ar fi tromboza, atacurile de cord și decesele, sunt investigate de Comisia națională de sănătate publică.

„Vaccinul nu reduce numărul de atacuri de cord, tromboză. Persoanele care sunt susceptibile la aceste boli vor rămâne susceptibile la ele, indiferent dacă sunt sau nu vaccinate”, a subliniat Angela Paraschiv.

Potrivit expertului, o singură doză de vaccin nu este suficientă pentru a asigura imunitatea: „Putem spune că o persoană este pe deplin protejată doar la o săptămână după administrarea celei de-a doua doze de vaccin”. 

Anticorpii apar în organism după 2 săptămâni din momentul vaccinării.

O întrebare important este eficacitatea vaccinurilor în cazul noilor tulpini de coronavirus. Există mai mult de 2.000 de mutații ale virusului, dar un pericol real prezintă tulpina britanică, braziliană, și cea sud-africană. În acestea, mutațiile se produc la nivelul proteinei S-spike, cu ajutorul căruia virusul este fixat în celule.

Toate vaccinurile sunt dezvoltate pe baza acestei proteine, astfel încât producătorii efectuează studii de laborator privind eficacitatea lor. 

Până în prezent, rezultatele arată că vaccinurile sunt eficiente și în cazul tulpinilor noi, dar au o eficiență relativ redusă: Pfizer demonstrează o eficiență de 85% în cazul mutațiilor virusului. Cu toate acestea, vaccinurile reduc probabilitatea de boli severe sau deces.

În ceea ce privește contraindicațiile, acestea sunt valabile doar în cazul celor care au avut anterior reacții alergice severe la componentele vaccinului. În rest, nu există nicio contraindicație, inclusiv pentru cei care au trecut deja prin COVID-19. 

Pfizer este recomandat începând cu vârsta de 16 ani, iar AstraZeneca – de la vârsta de 18 ani, indiferent de bolile cronice pe care le are persoana: diabet zaharat, tensiune arterială ridicată/scăzută, boli vasculare.

Înainte de vaccinare, pacienții obligatoriu consultă un medic. O excepție de la vaccinare pot fi bolile acute: virozele respiratorii, febra. 

În astfel de cazuri, persoana trebuie mai întâi să facă tratament, iar apoi să se vaccineze. De asemenea, nu se recomandă vaccinarea femeilor însărcinate, pentru că deocamdată nu există suficiente date și cercetări.

La finele emisiunii, specialistul a remarcat că încă nu a fost creat un vaccin cu eficacitate de 100%. Și AstraZeneca, și Pfizer au efecte secundare. Cu toate acestea, este necesar să se continue imunizarea pentru a preveni mutația virușilor în continuare. 

Vaccinurile au fost create nu doar pentru a reduce numărul de cazuri grave și decese cauzate de COVID-19, ci și pentru a opri răspândirea virusului.

Proiectul aLIVE este o emisiune online realizată de popularul forum pentru femei – Mama.md și organizația publică Forum.md. Proiectul a fost implementat cu sprijinul UNICEF Moldova, USAID Moldova și OMS.  

  știri.md