Vaccinarea împotriva COVID-19 e recomandată și permisă femeilor însărcinate sau care alăptează.

Despre aceasta spune medicul obstetrician-ginecolog, Maxim Calaraș, transmite Știri.md.

Potrivit medicului, astfel ”sunt prevenite formele grave ale infecției, anumite complicații și decesul cauzat de virus. Mai mult, prin intermediul vaccinării, feții sunt asigurați cu anticorpi prin placentă, iar sugarii își primesc doza de protecție prin intermediul alăptării”.

”La început, din motive etice, femeile gravide nu au fost incluse în cercetare. Totuși, rând pe rând, tot mai multe femei însărcinate au ales să se vaccineze. La fel, avem datele unor studii internaționale din SUA, unde din 92.000 de persoane vaccinate, aproape 820 erau femei însărcinate și au trecut prin ambele doze de vaccin. Nici la una dintre ele nu au fost sesizate complicații. Starea feților a fost satisfăcătoare, au fost născuți la termen, fără malformații. Astfel, nu au fost raportate acțiuni negative asupra gravidelor. Asta a permis Centrului de Control al Maladiilor din SUA să dea undă verde pentru vaccinarea gravidelor. 

Această recomandare a fost preluată de mai multe societăți internaționale de obstetrică ginecologică. Acum, monitorizăm continuu rezultatele procesului de vaccinare și, până în prezent, datele sunt îmbucurătoare. La fel, datele unei cercetări din martie 2021, arată că titrul de anticorpi de COVID-19 din sângele gravidei ajunge și în cordonul ombilical, cât și în lapte. În toate rezultatele, nivelul de anticorpi a fost mult mai înalt decât la o gravidă, care a făcut această boală, ceea ce vorbește despre o transmitere pe verticală a acestei imunități. Este vorba de o imunizare pasivă în uter și în perioada de lactație.

Mama, prin intermediul alăptării, transmite copilului anticorpi. Da, recomandăm și promovăm vaccinarea femeilor care alăptează. Prin asta, asigurăm protecție pentru o altă categorie de oameni, sugarilor”, a argumentat medicul.

Cât despre riscuri, Maxim Calaraș spune că ”până în prezent, nu au fost raportate cazuri în care fătul să fie afectat de vaccinul împotriva COVID-19. Dimpotrivă, au fost raportate cazuri de transmitere pe verticală a virusului, adică prin placentă, iar feții se nășteau deja infectați cu acest virus. Ne bucură foarte mult că anticorpii formați în urma vaccinării trec bariera placentară și protejează fătul”.

Acesta a mai menționat că vaccinarea împotriva COVID-19 pentru viitoarele mămici se recomandă în trimestrul doi de sarcină. ”Totuși, o parte din doamne nu cunoșteau că sunt însărcinate, atunci când se vaccinau și nu au fost constatate efecte negative asupra acestora sau copiilor. Totodată, nu a crescut rata avorturilor spontane și, în scurt timp, indicațiile pentru vaccinare vor fi lărgite”.

știri.md