Gelurile antibacteriene sunt din ce în ce mai utilizate.

Utilizarea corectă a acestor produse și ingredientele influențează eficiența lor, transmite Moldova9.com.

Se recomandă următorii pași pentru o utilizare corectă a gelului antibacterian (durata acestei operațiuni ar trebui să fie de aproximativ 20-30 de secunde):

  • Aplicați gel antibacterian în căușul palmei, o cantitate suficientă cât să poate fi utilizată pentru toată suprafața mâinilor;
  • Masați gelul între palme;
  • Împreunați palmele cu degetele larg deschise pentru a curăța spațiile interdigitale, apoi tot cu degetele deschise puneți palma dreaptă peste cea stângă și invers;
  • Intercalați palmele cu degetele flectate pentru a curăța cu vârfurile degetelor zona palmei de la mâna opusă și invers;
  • Prindeți degetul mare de la o mână cu palma opusă și realizați mișcări de rotație pentru a curăța.
  • Se recomandă utilizarea gelului după spălarea cu apă și săpun, pentru o curățare mai eficientă. Gelurile antibacteriene pot elimina germenii, însă nu și murdăria. Utilizați geluri cu minimum 60% alcool ca ingredient activ.

Într-un studiu realizat în 2008 de către Societatea Americană de Microbiologie s-a arătat că gelurile antibacteriene pe bază de etanol sunt mai eficiente pentru eliminarea virusurilor surogate, a poliovirusului, norovirusului după 30 de secunde de la expunere.

Apa și săpunul sunt mai eficiente pentru prevenirea răspândirii bacteriilor, conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. 

De aceea, nu se recomandă înlocuirea săpunului cu gelurile antibacteriene, ci utilizarea gelurilor ca metodă suplimentară de curățare.