Un studiu realizat recent de cercetători din SUA și India sugerează că numărul deceselor provocate de COVID-19 în rândul bărbaţilor este mai mare decât cel al femeilor ucise de această boală pentru că noul coronavirus „se refugiază” în testicule.

Potrivit cercetătorilor, glandele sexuale masculine ar reprezenta un fel de „bastion” în care virusul se refugiază când este atacat, transmite  News.ro.

Ovarele, în schimb, nu prezintă proteina ACE2, receptorul de care se leagă Covid-19 pentru a invada celulele umane.

Cercetarea a fost condusă de patru oameni de ştiinţă: profesorul de biologie moleculară Amit Verma, profesorul de biologie Ulrich Steidl, oncologul Aditi Shastri şi mama lui, Jayanthi Shastri, microbiolog.

Ei au publicat studiul pe MedRxiv, site unde, săptămânile acestea, cercetătorii au schimbat informaţii şi date despre coronavirus, neverificate însă de surse independente.

Observațiile cercetătorilor

„Studii făcute în întreaga lume au demonstrat constant o incidenţă majoră şi simptome mult mai grave ale bolii în rândul bărbaţilor”, spun cei patru.

Cercetătorii explică faptul că au observat că în cazul bărbaţilor este nevoie de mai mult timp pentru a „scăpa de virus” şi că acest lucru poate explica „severitatea sporită a cazurilor lor”.

Deşi bărbaţii şi femeile sunt în măsură relativ egală infectaţi cu noul coronavirus, în cazul deceselor, un număr mai mare îl reprezintă bărbaţii. Spre exemplu, în ceea ce priveşte oraşul New York, rata deceselor înregistrate în rândul bărbaţilor este de 68%.

Dacă teoria va fi confirmată de studii ulterioare, rezultă că există un alt factor preocupant, acela că boala poate fi transmisă şi pe cale sexuală. „Va trebui luat în calcul că virusul poate fi transmis prin lichidul seminal”, a avertizat Aditi Shastri.

Alte studii pe această temă

Tot mai mulți cercetători au afirmat în ultimul timp faptul că bărbații sunt mai susceptibili să fie testați pozitiv și au șanse mai mari de deces din cauza noului coronavirus.

Tendința a fost observată pentru prima dată în China, unde o analiză a constatat o rată de deces de 2,8% la bărbați, comparativ cu 1,7% la femei.

De atunci, modelul a fost reflectat în Franța, Germania, Iran, Italia, Coreea de Sud și Spania.

În Italia, bărbații au reprezentat 71% din decese, iar în Spania, datele sugerează că numărul deceselor în rândul bărbaților este de două ori mai mare.

Sfatul Medicului