Medicul otorinolaringolog, Lucia Gariuc, i-a îndemnat pe oameni să stea în casă în timpul epidemiei de coronavirus. Cetățenii sunt sfătuiți să respecte cu strictețe recomandările medicilor, iar în caz de febră, să sune la 112.

Carantina nu înseamnă vacanță, spune medicul, care oferă mai multe sfaturi despre cum trebuie să acționeze cetățenii în această perioadă, transmite cotidianul.md.

„Dacă ai venit dintr-o țară în care bântuie epidemia, atunci respectă cu strictețe recomandările medicilor. Te-ai îmbolnăvit, nu știi dacă este o gripă obișnuită sau coronovirus? Stai acasă, măsoară temperatura și sună la 112”, este sfatul Luciei Gariuc.

În video, medicul amintește și regulile în cazul în care o persoană se află în carantină la domiciliu:

„Izolează persoanele care sunt în carantină la domiciliu. Aceste persoane trebuie să aibă veselă proprie. Dezinfectează încăperile și limitează contactul cu cei aflați în carantină.

Când tușești sau strănuți, ai grijă să îți acoperi gura și nasul. Nu uita: Carantina nu este o vacanță. Respectă toate măsurile de protecție pentru a-ți păstra sănătatea”, este îndemnul medicului otorinolaringolog.

Acest video face parte din campania de sensibilizare și responsabilizare a cetățenilor capitalei, în contextul situației de urgență pentru prevenirea infecției de coronavirus, inițiată de Primăria Capitalei.

Amintim că în Republica Moldova au fost înregistrate, până la moment, 30 de cazuri de infectare cu coronavirus de tip nou, iar alte 76 de persoane sunt suspecte de acest virus. Din numărul total de suspecţi, 14 sunt copii.

Astăzi, 18 martie, numărul celor infectați cu coronavirus în Republica Moldova a ajuns la 36, potrivit datelor oferite de directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună.

Conform acestuia, astăzi au fost prelevate probe de laborator de la 63 de persoane, iar în 6 cazuri testele au fost pozitive, câte trei de export și import. În total, până astăzi, 372 de persoane au fost supuse testării privind COVID-19.

Vacanța copiilor va fi prelungită cu încă o săptămână. Anunțul a fost făcut de premierul Ion Chicu, după ședința Centrului Unic de Comandă de gestionare a crizei provocate de virusul Covid-19.

Ieri, 17 martie, Parlamentul de la Chișinău a declarat stare de urgență națională în legătură cu situația epidemiologică, până la data de 15 mai.