Primăvara este asociată cu sosirea păsărilor, cu pomi înfloriți și, pentru mulți părinți, cu varicelă – una dintre cele mai contagioase boli ale copilăriei.

Perioada dintre lunile martie și mai este timpul când „vărsatul de vânt” se răspândește rapid în colectivitățile de copii, respectiv părinții sunt în căutarea soluțiilor medicale rapide și eficiente, pentru a-i ajuta pe cei mici să treacă mai ușor prin această experiență. Deși pare inofensivă, varicela este o boală care trebuie monitorizată de medic și tratată cu seriozitate de către părinți.  

„Probabilitatea de a lua boala de la o persoană infectată este de circa 90-95%. Primele simptome își fac apariția la 48 de ore de la interacțiunea cu sursa de infecție. Deoarece există categorii de persoane predispuse la forme mai grave ale bolii, pacientul infectat trebuie supravegheat, iar contactul lui cu cei din grupul de risc trebuie limitat”, afirmă Rodica Ceavdari, medic de familie la clinica MedFamily din capitală. 

Varicela este o boală cauzată de infecția cu virusul varicelo-zosterian (VZV), din familia Herpesviridae. Boala se manifestă prin vezicule mici cu lichid în interior, pe piele, care provoacă mâncărimi. Primele bubițe încep să apară pe piept, apoi – pe spate, după care – pe față. Ulterior, veziculele se răspândesc pe toată suprafața corpului. În unele cazuri, ele apar pe scalp, în cavitatea bucală, pe suprafața globului ocular sau în regiunea inghinală. Numărul veziculelor poate varia între 200 și 500. 

Semnele asociate varicelei sunt: 

 • Slăbiciune, oboseală. 
 • Dureri de cap și musculare. 
 • Febră. 
 • Pierderea apetitului. 

Căile de transmitere a varicelei: 

 • Salivă.
 • Tuse. 
 • Strănut.
 • Lichidul veziculei. 

Suntparinte.md a selectat 10 cele mai populare întrebări despre varicelă, adresate de către părinți pe rețelele sociale. Răspunsurile sunt oferite de Rodica Ceavdari, medic de familie cu peste 10 ani de experiență.

1. Ce factori influențează o manifestare severă a varicelei?  

Există câteva forme de manifestare a varicelei: ușoară, medie și severă. Factorii declanșatori ai manifestării de tip sever sunt: 

 • Vârsta. Odată cu înaintarea în vârstă, persoanele fac o formă mai gravă de varicelă. Cele mai severe complicații se întâlnesc în rândul copiilor sub 1 an, al adolescenților și adulților. 
 • Stările imunodeficiente. La persoanele aflate în perioada de reabilitare, după suportarea unor boli grave, intoxicația virală este mult mai severă. Complicațiile pot provoca probleme ale sistemului cardiovascular sau nervos. 
 • Sarcina. Dacă gravida face varicelă în primele 20 de săptămâni, fătul se confruntă cu un risc ușor de a dezvolta un grup rar de malformații congenitale, cunoscute sub numele de „Sindromul varicelei congenitale”. Acest sindrom poate dezvolta cicatrici pe piele și anomalii la nivelul ochilor, creierului, membrelor și de tip gastrointestinal. Dacă varicela se dezvoltă cu câteva zile mai înainte sau cu cel puțin 48 de ore înainte de naștere, copilul s-ar putea naște cu o infecție care i-ar pune viața în pericol, numită „varicelă neonatală”. Femeia însărcinată trebuie să contacteze imediat medicul de familie, dacă este expusă la varicelă în timpul sarcinii și nu este imună.

2. Cât durează perioada de la apariția erupțiilor până la căderea cojițelor?  

Erupțiile cutanate ale varicelei se înmulțesc pe zi ce trece și, în funcție de timpul apariției, parcurg trei etape de evoluție: 

I. Pete roșietice, care provoacă uneori mâncărimi puternice.

II. Vezicule cu lichid.

III. Bubițe cu cruste uscate, care se desprind în câteva zile și anunță ultima etapă a maladiei. Boala rămâne contagioasă până la uscarea tuturor crustelor.

La copiii sănătoși, boala se poate manifesta timp de 10-14 zile, în forme grave – până la 21 de zile. 

3. Băița e permisă în varicelă? 

Băile nu cauzează extinderea erupţiei, așa cum era considerat în trecut. Dimpotrivă, băile și dușurile sunt binevenite, mai ales în primele zile. Important este să măsurați în prealabil temperatura copilului. În lipsa febrei, sunt permise până la trei băițe pe zi. Recomandate sunt și compresele reci, efectuate prin tamponare blândă cu un prosop curat, evitând frecarea.  

4. Ce putem face pentru a ameliora mâncărimile copilului?   

Intensitatea mâncărimilor depinde de numărul erupțiilor. Pentru că senzația de mâncărime poate fi destul de severă și, odată rupte, veziculele pot lăsa cicatrici, vă puteți ajuta micuțul apelând la aceste măsuri simple: 

 • Aveți grijă să aibă unghiile tăiate, pentru a-l împiedica să-și provoace răni sau leziuni care se pot infecta. 
 • Aveți grijă să nu fie transpirat, ceea ce-i poate intensifica senzațiile de mâncărime. 
 • Spălați-i mâinile sau faceți-i băi rapide cu apă caldă, folosind săpun pentru copii, fără parfum, alcool sau conservanți. 
 • Îmbrăcați copilul cu haine mai largi, cu mânecă lungă, care-l vor împiedica să se scarpine. 
 • Hidratați copilul. 

Drept soluție pentru a diminua senzația de mâncărime, sunt recomandate preparatele antihistaminice, prescrise de medic.  

5. Există remedii naturiste pentru ameliorarea mâncărimilor?  

Sunt cunoscute mai multe remedii naturale care reduc senzația neplăcută de mâncărime. Printre acestea se numără: 

 • Băile cu bicarbonat de sodiu. Acest produs simplu și accesibil are efecte antiinflamatoare, antiseptice și calmante, demonstrându-și eficiența de-a lungul generațiilor.  
 • Băi cu fulgi de ovăz. Puneți în cadă o cană de fulgi de ovăz, peste care turnați apa caldă. Astfel de băi, a câte 20 de minute, pot fi efectuate de 2-3 ori pe zi.  
 • Acadelele înghețate cu fulgi de ovăz. Pentru efectul lor antiinflamator, adăugați fulgii de ovăz într-un smoothie și transformați-l în înghețate pe băț. Desertul sănătos va ajuta la vindecarea erupțiilor din cavitatea bucală.  

6. Ce trebuie să conțină trusa medicală a părintelui, pentru a oferi ajutorul necesar copilului?  

Trusa medicală a părinților trebuie să conțină: 

 • Remedii antipiretice (Ibuprofen, Paracetamol – preparate cu efect antiinflamator). 
 • Vitamine. 
 • Preparate pentru prelucrarea erupțiilor (sub formă de spumă răcoritoare sau soluții pe bază alcoolică). 
 • Antihistaminice. 

7. Verdele de briliant tratează varicela?  

Verdele de briliant este un preparat antiseptic, folosit intens în trecut, însă este un mit precum că ar trata varicela. În prezent, paleta de preparate destinate tratamentului s-a diversificat și părinții au posibilitatea să aleagă un unguent incolor sau de nuanță albă, care nu ar colora în verde corpul copilului. Totuși, verdele de briliant are proprietatea de a preîntâmpina apariția complicațiilor, adică infectarea erupțiilor.

8. Sunt permise plimbările în varicelă?  

În perioada de apariție a erupțiilor veziculare și a stărilor febrile la copilul cu varicelă, părinților le este recomandat să se abțină de la plimbări. Promenadele sunt permise din a 4-a zi de boală. În ceea ce privește copiii care frecventează colectivitățile, ei pot reveni la grădiniță sau la școală după 10-14 zile de la debutul maladiei – în cazul unei forme ușoare și după maximum 21 de zile – dacă boala a decurs cu anumite complicații. 

9. Ce trebuie să evităm în varicelă?  

 • Administrarea preparatelor neindicate de medic.
 • Spargerea erupțiilor, ceea ce poate duce la infectarea lor.
 • Renunțarea la băiță și la plimbările în aer liber.
 • Amânarea vizitei sau a consultației medicale dacă cel mic este bolnav. 

10. Cum protejăm copilul de infectarea cu varicelă?  

Forma ideală de imunizare primară este vaccinul varicelic, care nu este prevăzut în Programul Național de Imunizări al Republicii Moldova. Medicul Rodica Ceavdari recomandă părinților care sunt de acord ca al lor copil să facă varicelă (colectivă) să se asigure mai întâi că cel mic este sănătos, ceea ce-l va ajuta să facă față mai ușor simptomelor mai puțin plăcute. 

Violeta Vidrașcu

suntparinte.md