Alin Popescu, doctor în medicina sportivă, a afirmat în cadrul unui podcast că mersul este regele mișcării, iar pentru persoanele sedentare, acesta deschide „poarta sportului”. De asemenea, el a explicat care sunt avantajele mersului pe jos, dar și ce distanță trebuie să parcurgem zilnic pentru a duce, cât de cât, un mod sănătos de viață.

În cadrul podcastului „Boabe de cunoaștere”, Alin Popescu a spus că persoanelor sedentare le este recomandat să meargă câte opt kilometri pe zi, menționând că mersul trebuie să fie continuu și nicidecum prin casă sau la locul de muncă, transmite Știri.md.

„Mersul este regele mișcării, iar el nu poate fi catalogat sub nicio formă ca sport. Poți să numești ca sport atunci când tu mergi, iar pe alocuri alergi, adică faci un mix între mers și alergare. Din punctul meu de vedere, dacă vrem să conteze ca și mișcare, atunci noi trebuie să facem un kilometru în maximum 12 minute, ceea ce înseamnă un ritm de cinci kilometri pe oră, dar ideal ar fi să mergem un pic mai vioi și să facem un kilometru în zece minute, ceea ce înseamnă că într-o oră o să facem șase kilometri, iar în două ore - 12 kilometri și acesta este un rezultat rezonabil. Ca să ne dăm seama de acest lucru, un om sedentar la șase kilometri pe oră merge într-un minut 100 de metri, iar la acest tempo, el ar trebui să aibă un disconfort de a discuta la telefon, nu să nu poată vorbi, dar să zică doar: „E ceva urgent, nu pot vorbi acum, te sunt când ajung acasă”. Un om sedentar la viteza asta nu mai are chef de vorbit la telefon, el e cu mersul lui. Aici vreau să menționez că mersul pe jos nu îl poți numi sport, dar tocmai el este cel care deschide „poarta sportului””, a explicat doctorul.

Alin Popescu a subliniat că ceasurile inteligente, care au devenit foarte populare în ultima perioadă, sunt bune, însă pe alocuri sunt și foarte incorecte în ceea ce privește măsurarea pașilor pentru că acestea măsoară și distanța parcursă prin casă, catalogată ca „pași falși”.

„Pe undeva sunt foarte bucuros, iar pe altă parte sunt trist că există ceasuri inteligente pentru că toate aceste instrumente care măsoară pașii sunt foarte utile că știm ce distanță am parcurs, dar totodată sunt foarte mincinoase pentru că omul le poartă la mână și când se învârte prin casă, și atunci când se duce să ia ceva din mașină, și mai face doi pași atunci când se duce la cămară, care din punctul meu de vedere sunt niște pași falși. Dacă s-ar putea tehnic, eu aș da drumul la înregistrare doar atunci când aș avea minimum un kilometru efectuat. Pe mine nu mă interesează că în ziua aia am efectuat 10.000 de pași, dacă am mers doar trei kilometri. De exemplu, eu atunci când predau am obiceiul să merg prin clasă, iar la sfârșitul zilei, mie ceasul îmi arată că am făcut trei kilometri. Hai să fim serioși, ăia nu sunt kilometri”, a spus doctorul în medicina sportivă.

El a recomandat persoanelor sedentare, dar și celor care au probleme articulare, să aibă măcar două secvențe pe zi de câte patru kilometri fiecare pentru a duce un mod de viață sănătos, precizând că efectele mersului pe jos sunt foarte benefice, atât din punct de vedere psihic, cât și fizic.

„Eu recomand tuturor persoanelor sedentare și cei care au până la urmă probleme articulare să aibă măcar două secvențe pe zi de câte patru kilometri fiecare. Mersul pe jos este simplu, gratuit, nu e dureros, este constant, este repetabil și îți dă o stare bună psihic, iar din punctul ăsta de vedere, mersul este foarte util. El trebuie practicat și în vacanță, și în fața copiilor pentru că ne iau modelul, iar foarte mulți copii, în ziua de azi, iau modelul părinților de a fi sedentari, ceea ce nu este bine. Să urci două etaje cu liftul? Serios, ce-i porcăria asta? Liftul îl iei de la patru etaje în sus. Sunt unii oameni care merg sub un kilometru cu mașina pentru a merge până la magazin pentru o pâine sau pentru o apă, iar asta e o prostie”, a conchis Alin Popescu.

 

știri.md