Răcelile sunt frecvente în rândul copiilor, iar unul dintre simptomele frecvente ale infecţiilor respiratorii este mucusul în exces. La copiii mai mari eliminarea mucusului se face mai uşor, dar la cei mici, care nu ştiu să îşi sufle nasul, îndepărtarea mucozităţilor poate fi o problemă.

Medicul pediatru Mihai Craiu a vorbit despre lavajul nazal, ca soluţie terapeutică în cazul copiilor mici răciţi, care nu ştiu să îşi sufle nasul sau să expectoreze:

 “Unul din motivele foarte puternice care ne determină să facem ceva (sau să evităm o anumită acțiune) în fața copilului bolnav, este frica.

De frică părinții pot apela la autodiagnostic sau autotratament... tot de frică, în unele cazuri, medicul poate recomanda investigații excesive, inutile sau potențial dăunătoare. Tot frica de evoluție nefavorabilă este motorul excesului de tratamente, în țara în care a comunica este mai puțin important decât a acționa... Mai țineți minte sloganul anilor '90 "noi muncim, nu gândim"?

Ce poate fi făcut, fără frică, în fața unui copil mic, răcit, care are mult mucus, dar nu știe să sufle nasul sau să expectoreze?

De obicei, în România, un astfel de copil bolnav primește diverse siropuri expectorante / antitusive sau face aerosoli cu ajutorul unui aparat de nebulizat.

Abordarea poate fi utilă la un copil mai mare, care știe și poate să expectoreze... Sau la boli bine definite, cum ar fi diskinezia ciliară primară sau fibroza chistică, boli în care medicația nebulizată și fizioterapia respiratorie au un rol central.

Ambele strategii pot fi inutile și chiar periculoase dacă sunt folosite intempestiv la copiii cu vârstă sub 3 ani.

Pentru a vă răspunde singuri la dilema "cum scăpăm de mucusul aflat în nasul copilului răcit?" vă rog să faceți un exercițiu de imaginație...

Cum credeți că putem scăpa mai ușor de mizerie când am scăpat pe jos conținutul unei farfurii cu piftie? Folosind aspiratorul sau spălând cu furtunul de apă?!

Asta ca să nu mai zic de riscul de a aspira, odată cu piftia, și bucăți din carpetă, dacă folosim un aspirator foarte puternic și apăsăm bine. La fel este și cu mucoasa nazală...

Lavajul nazal este lipsit de efecte adverse

Revenind la spălatul cu apă... Soluția rezonabilă, cu riscuri minime, este lavajul nazal. Este plin internetul de filme cu testimoniale ale unor părinți sau de materiale profesionale, postate de clinici de pediatrie sau de fizioterapie respiratorie.

Nu toți specialiștii sunt mari fani ai lavajului nazal, dar chiar și cei mai sceptici spun că funcționează perfect pentru unii copii și că este practic lipsit de efecte adverse.  

Acum știți : la următoarea răceală, dominată de niște muci care nu se elimină ușor, puteți încerca să faceți lavaj nazal.

După o bună hidratare a copilului răcit (cu orice lichid, preferabil cu lapte de mamă, acolo unde e posibil) puteți încerca să "spălați" cu blândețe nasul copilului folosind ser fiziologic călduț, administrat cu o seringă dedicată (are un capăt de silicon care se etanșează perfect la fiecare nară). Astfel de seringi sunt eficace și mult mai ieftine decât un nebulizator de ultimă generație.

 

clicksanatate.ro