Frumoasa Adormită nu e doar un personaj de poveste, însă e și numele unui sindrom. În R. Moldova au existat patru pacienți care au suferit de acest sindrom.
Medicul neurolog-somnolog Adrian Lupușor susține că acest sindrom este o cauză rară a hipersomnolenței, atunci când omul are nevoie de mult mai mult somn decât de obicei, transmite Știri.md.
„În primul rând, hipersomnolența poate fi din cauza privării de somn, asta e cea mai frecventă situație. În al doilea rând ar putea fi utilizarea unor medicamente, ar putea fi și problema sindromului de apnee în somn și mai sunt câteva cazuri mai rare, popular vorbind, sindromul Frumoasei Adormite - o patologie când persoana adoarme și poate să doarmă o zi, două, trei, o săptămână, până la o lună. Deci numai se trezește, mănâncă, își face necesitățile fiziologice după care se culcă, doarme normal, doar că nu lipsește complet starea de veghe. După care se trezește și revine la un mod de viață obișnuit”, a explicat medicul în cadrul unui nou episod al interviurilor „Fără protocol”.
Potrivit lui Adrian Lupușor, în R. Moldova au existat patru pacienți care au suferit de acest sindrom.
„Toți pacienții și-au provocat aceste crize prin stres sau lucru în ture și o perioadă lungă nu au dormit. Am rezolvat partea stresantă fie prin medicamente și am rezolvat și orele de somn, și acești pacienți își mențin acum un program și nu mai au crizele respective”, a spus el.
Medicul a vorbit și despre o altă „boală a somnului” - narcolepsia.
„Narcolepsia este o boală cauzată de un proces autoimun, când o parte din neuronii din creier care sunt responsabili de menținerea stării de veghe mor și atunci omul adoarme brusc, în perioade care sunt nefirești pentru adormit inclusiv ziua, sau în condiții nefaste cum ar fi birou sau, mai grav, la volan, în aceste cazuri este indicată polisomnografia”, a precizat medicul.