Pierderea mirosului este nu doar unul dintre factorii de diagnosticare timpurie a COVID-19, ci și simptomul unui pronostic bun al bolii, potrivit unui studiu coordonat de cercetători de la Universitatea Complutense și de la Spitalul Clinic San Carlos din Madrid, relatează EFE.

Cu ajutorul acestui studiu realizat în numeroase centre și cu participarea a 5.868 de pacienți internați, cercetătorii spanioli au descoperit că, deși constituie încă un mister, anosmia - pierderea mirosului - acționează și ca un pronostic bun pentru evoluția acestei boli, transmite  Agerpres.

"Aceste rezultate au multe implicații, de la evaluarea inițială a pacienților și până la capacitatea de a înțelege fiziopatologia. Este posibil ca invazia epileliului nazal să activeze o imunitate adecvată, evitând astfel furtuna de citokine", a explicat Jesus Porta-Etessam, profesor la Facultatea de Medicină a Universității Complutense din Madrid (UCM) și principalul autor al studiului.

Pe lângă identificarea anosmiei ca factor ce favorizează un pronostic bun al bolii, cercetătorii madrileni au descoperit că disfuncțiile olfactive și gustative sunt mai frecvente la femei (12,41% comparativ cu 8,67%), la cei cu vârste sub 65 de ani și la pacienți cu patologii renale, pulmonare, cardiace și oncologice.

Rezultatele obținute asupra unuia dintre simptomele cele mai timpurii de COVID-19 pot servi drept criteriu în momentul clasificării pacienților sau luării unor decizii terapeutice, potrivit unui comunicat difuzat luni de Universitatea Complutense din Madrid (UCM).

Concluziile acestui studiu pot servi și la elaborarea "indicilor de risc" care anticipează o eventuală complicare a bolii, ceea ce, potrivit profesorului Porta-Etessam, ar fi foarte util la momentul observării, tratării sau externării pacienților.

agerpres.ro