Ce analize trebuie să facem pentru a descoperi o afecţiune a rinichilor şi căilor urinare? În primul rând, teste de sânge: uree serică, creatinina serică, acid uric seric precum şi testări urinare: examenul sumar de urină şi urocultura.

Iată care sunt recomndările medicului specialist nefrolog Dr. Gianina Gabriela SOTILA:

Examenul de urină reprezintă o investigaţie esenţială şi indispensabilă la pacienţii cu afecţiuni renale, el fiind considerat ca o „biopsie a rinichiului” din cauza informaţiilor valoroase pe care le oferă. Examenul de urină cuprinde examenul sumar de urină şi examenul în microscopie optică al sedimentului urinar. Examenul sumar de urină reprezintă o investigaţie biochimică simplă, rapidă şi ieftină. Este un test screening obligatoriu la toţi pacienţii, în special la cei cu mare risc renal: hipertensivi, diabetici, aterosclerotici.

Ideal, examenul sumar urină se realizează din prima urină de dimineaţă, care este şi urina cea mai concentrată, într-un recipient foarte curat (nesteril), spre deosebire de urocultura care se recoltează obligatoriu într-un recipient steril.

Care sunt elementele clinice investigate şi informaţiile oferite de către examenul sumar de urină: pH-ul urinar, densitatea urinară, prezenţa sau absenţa proteinelor, a sângelui (hematiilor), a glucozei, a leucocitelor sau nitriţilor. În mod normal, o urină normală nu trebuie să conţină sânge, proteine, glucoză, cetone. Prezenţa lor indică întotdeauna o stare patologică. De asemenea, prezenţa nitriţilor în urină reprezintă un test screening pentru bacteriurie, această reacţie bazându-se pe capacitatea bacteriilor gram negative (E.Coli de exemplu) de a transforma nitraţii urinari în nitriţi. Prezenţa lor este un semn indirect care te atenţionează că pacientul respectiv are infecţie urinară.

Prezenţa glucozei în urină indică de cele mai multe ori prezenţa unui diabet zaharat dezechilibrat. Pragul sangvin de eliminare renală a glucozei în urină este de 180mg/dl. In absenta hiperglicemiei, glicozuria este prezenta in tubulopatii (sindrom Fanconi) si in afectiuni renale cronice cu lezare tubulointerstitiala importanta.

Prezenta sangelui in urina trebuie sa fie intotdeauna un semnal de alarma. Hematiile din urina pot proveni de la orice nivel al tractului urinar, incepand de la nivelul glomerulului si terminand cu meatul urinar. Prezenta lor indica numeroase afectiuni de la o cistita hemoragica infectioasa secundara bacteriei Eschericia Coli, litiaza renala, pana la afectiuni severe tip cancer urotelial, nefropatii glomerulare, boala polichistica renala, infarct renal, traumatisme renale. Prezenta hematiilor dismorfe este semn de afectare glomerulara si reprezinta o urgenta medicala! Proteinuria semnalizeaza de regula o boala renala cronica. Pacientii diabetici si hipertensivi ar trebui sa efectueze cel putin o data pe an un test numit microalbuminurie.

De asemenea toti pacientii diabetici si hipertensivi trebuie sa-si investigheze o data la 3-6 luni creatinina, ureea si acidul uric serice.

Valori crescute ale creatininei apar in boala cronica de rinichi (insuficienta renala cronica) si in insuficienta renala acuta, insa atentie, NUMAI dupa o reducere cu cel putin 50% a functiei excretorii renale. Creatinina serica este influentata de sex, varsta, dimensiunile pacientului, masa lui musculara. Creatinina serica creste peste valorile "normalului" doar la o reducere cu cel putin 50% a ratei de filtrare glomerulara. La persoanele cu inaltime si greutate mica, varstnici, cu masa musculara redusa, chiar la o reducere cu 70% a functiei excretorii renale, creatinina serica poate fi inca "normala". Ca urmare, pacientii cu disfunctie renala importanta (diabetici, hipertensivi) pot ramane nediagnosticati , daca medicul se bazeaza doar pe valoarea creatininei serice-cu consecinte terapeutice si prognostice dezastruoase pentru pacienti. De aceea, pe baza valorii creatininei serice se efectueaza o estimare mai precisa a ratei de filtrare glomerulara prin clearance-ul creatininei. Formule de calcul pentru clearance-ul creatininei se gasesc pe internet, sunt formule standardizate si ar trebui utilizate de toti medicii de familie tuturor pacientilor diabetici si hipertensivi pentru o detectare precoce a bolii cronice de rinichi.Valori crescute ale ureei plasmatice se intalnesc in insuficienta renala acuta, in boala cronica de rinichi, in stari de hipercatabolism (sepsis, tratament cu corticosteroizi). Acidul uric este crescut in boala cronica de rinichi, guta, la pacientii hipertensivi cu risc cardiovascular crescut, la marii mancatori de carne.

sursadesanatate.ro