Medicul igienist, Ion Nistor, îndeamnă insistent să nu ezităm să renunțăm la fumat, care este un viciu extrem de dăunător pentru sănătatea noastră și – ce este mai important – mult mai dăunător pentru sănătatea și viața celor din jurul nostru (soție, soț, copii, prieteni, colegi), toți nefumători.

Este bine şi util să cunoaşteţi care sunt beneficiile renunţării la fumat, pentru că ele se vor resimți chiar din primele minute. Nu mai puțin convingătoare sunt stările pe care le sesizează persoanele fumătoare după renunțarea la acest viciu. Suntem siguri că fumătorii se vor bucura că au reuşit să se debaraseze de el și vor remarca cât de mult s-au îmbunătăţit starea lor generală şi sănătatea.

  • La 20 de minute de la inhalarea ultimului fum de ţigară tensiunea arterială scade la valori normale. Acest fapt se poate verifica prin simpla măsurare a tensiunii arteriale imediat după o țigară şi apoi peste 20 de minute.
  • La 8 ore de la stingerea ţigării nivelul de monoxid de carbon din sânge se normalizează. În consecinţă, cantitatea de oxigen creşte, ajungând la valori normale. Acest beneficiu este resimţit de fumător zilnic după 8 ore de somn.
  • La 24 de ore de la inhalarea ultimului fum de ţigară, riscul de accident vascular şi de moarte subită scade. Fumatul majorează cu mult riscul acestor afecțiuni.
  • La 48 de ore de la renunţarea la fumat gustul şi mirosul se îmbunătăţesc. Astfel, mâncarea va avea un gust mai delicios şi un miros mai apetisant. Mai mult, după acest interval nicotina dispare din organism.
  • La 72 de ore de la stingerea ultimei ţigări respiraţia devine mai uşoară, iar capacitatea pulmonară creşte. De asemenea, după acest interval proaspătul nefumător va simţi că are mai multă energie, iar tuburile bronhiale se relaxează.
  • La 2-3 săptămâni de la renunţarea la fumat circulaţia sanguină se îmbunătăţeşte. Mersul pe jos devine mai uşor, iar funcţia pulmonară creşte cu până la 30%. După zece săptămâni de la ultima ţigară circulaţia sângelui se îmbunătăţeşte continuu. Dispare senzaţia de picioare grele, gleznele devin mai suple, anumite vene și capilare devin mai puţin vizibile sub pielea de pe picioare.
  • La 9 luni de la renunţarea la fumat tusea tabagică, oboseala şi respiraţia grea se ameliorează. Organismul dispune de mai multă energie. În plus, la 9 luni de la renunţarea la fumat creşte rezistenţa organismului la efort.
  • La 1 an de la stingerea ultimei ţigări riscul de boli cardiovasculare se reduce cu 50%, iar riscul unui accident vascular cerebral este la fel de mic ca în cazul unui nefumător.
  • La 5 ani de la fumarea ultimei ţigări riscul de cancer bucal, laringian sau de esofag se reduce cu 50%. În plus, funcţia cardiovasculară poate fi comparată cu cea a unei persoane care nu a fumat niciodată.
  • La 10 ani de la stingerea ultimei ţigări riscul de cancer pulmonar scade cu 30-50%.
  • La 15 ani de la renunţarea la acest viciu fostul fumător poate fi considerat nefumător din toate punctele de vedere, riscul unui atac de cord ajungând şi el la limita statistic normală pentru persoanele care nu au fumat niciodată. Acelaşi lucru este valabil şi în privinţa incidenţei cancerului.

Atenție! În Republica Moldova, în cadrul IMSP Dispensarul Republican de Narcologie a fost instituit serviciul de consiliere și tratament pentru renunțarea la fumat. Tot acolo puteţi obţine informaţii şi răspunsuri la întrebările care vă frământă, precum și suportul necesar pentru a învinge viciul fumatului. Rămâne doar să apelați la Linia verde la tel.:080010001 sau să accesați pagina web: www.imspdrn.md

Ion Nistor, medic igienist,

Direcția Promovarea Sănătății, ANSP

prosanatate.md