Încă din primele zile de viață, copilul tău va resimți anumite simptome legate mai mult sau mai puțin de problemele digestive, cum ar fi constipația, diareea sau vărsturile (după vârsta de 6 luni).
Pentru părinții neexperimentați, aceste semne pot fi alarmante la prima vedere. Un prim pas important pentru ei este însă să se înarmeze cu răbdare și mai ales cu toate informațiile necesare pentru a învața corect să descifreze anumite simptome. În continuare veți afla câteva recomandări prețioase în acest sens, date de medicul pediatru-pulmonolog Liliana Vișnevschi-Rusnac.
Constipația la bebeluși – sfaturi importante pentru părinți
Această problemă digestivă apare destul de frecvent la bebeluși și se manifestă în special prin dureri la eliminarea scaunului și o frecvență neregulată a scaunelor. De cele mai multe ori, cauzele principale ale constipației la cei mici ar fi diversificarea, consumul ridicat de alimente pe bază de lapte de vacă, consumul redus de lichide mai ales în perioada caldă a anului sau trecerea de la o formulă de lapte la alta.
„Atunci când scaunul bebelușilor lipsește mai mult de 72 de ore, mămicile ar trebui să intervină cu supozitorii cu glicerină. Dacă problema este de lungă durată și persistă timp de câteva săptămâni, este neapărat necesară vizita la chirurgul pediatru”, susține medicul pediatru Liliana Vișnevschi-Rusnac.
Diareea la bebeluși – recomandări utile pentru părinți
Prima recomandare pentru părinți ar fi să trateze formele ușoare ale acestei afecțiuni în condiții casnice și în special să monitorizeze aportul adecvat de lichide, pentru ca micuțul să sufere de o deshidratare excesivă. Cauza principală a instalării diareii ar fi laptele matern și conținutul acestuia. Diareea se manifestă printr-un tranzit intestinal rapid, cu scaune de o consistență modificată și debutează cu sau fără febră, uneori și vărsături care preced cu 8 sau 12 ore instalarea bolii.
”Dacă micuțul are scaune de mai mult de 3 ori pe zi, care arată lichid și duc la deshidratare. Atunci când avem un bebelu sub 6 luni, trei scaune pe zi se consideră o variantă a normei. Diareea se manifestă cu ochii uscați, plânsetul fără lacrimi, un pliu cutanat pe burtica copilașului care revine lent la loc, urinare redusă, setea de apă sau în cazuri severe – refuzul de a consuma apă.”, a mai adăugat medicul.
Un sfat important pentru părinți: în cazul în care diareea persistă mai mult de 2-3 săptămâni sau bebelușul resimte unele crampe în timpul scaunului cu cantități nesemnificative de sânge și mucus, este necesar să mergeți urgent la medic. Diareea apare în urma consumului de lapte matern și tocmai de aceea, medicii recomandă evitarea condimentelor, a ardeiului, roșiilor și a fructelor.
Vărsăturile la bebeluși – cauze și remedii
Dacă până la vârsta de 6 luni micuții regurgitează și acesta este un proces absolut normal, în cazul copilașilor mai mari, lucrurile se schimbă, pentru că apare voma. În aceste situații, sunt indicate următoarele remedii: mai multe mese pe zi în cantități mai mici, evitați să vă jucați cu copilul imediat după masă, respectarea poziției verticale în timpul și după fiecare masă.
”Atunci când avem vome repetate, mai mult decât 3 pe oră sau mai mult decât 5 în timpul zilei, deobicei însoțite de febră și scaune diareice, uneori sunt niște manifestări ale unor boli infecțioase acute. Atunci când copilul însă vomită rar în timpul deplasărilor cu transportul sau are vome legate de emoții: plâns sau tuse – nu ar trebui să ne facem griji, pentru că aceste vome nu necesită tratament.”, afirmă medicul pediatru-pulmonolog Liliana Vișnevschi-Rusnac în cadrul unui interviu.