Infecțiile respiratorii la copiii mici (6 luni – 3 ani) sunt frecvente în anotimpurile reci, iar unele cazuri pot fi destul de severe și înfricoșătoare pentru părinți. Infecția virală la vârste fragede poate provoaca boli acute și poate fi asociată cu dezvoltarea respirației șuierătoare (wheezing) și a astmului în viața ulterioară.

Infecția virală la vârste fragede poate provoaca boli acute și poate fi asociată cu dezvoltarea respirației șuierătoare (wheezing) și a astmului în viața ulterioară. Despre simptome, cauze și reguli pe care trebuie să le urmeze fiecare părinte, am discutat cu medicul pediatru Alla Chichicea, transmite realitatea.md.

„În fiecare an odată cu răcirea timpului și instalarea sezonului toamnă – iarnă crește numărul infecțiilor ale tractului respirator la copii. Calea cea mai principală de transmitere este cea aeriană. Cele mai frecvente cauze ale îmbolnăvirii- frecventarea colectivităților aglomerate în cazul copiilor. Mediu în an 6-10 episoade de acutizări se consideră normal. Cel mai frecvent întâlnite sunt răceli comune cauzate de mai mult de 200 de tulpini de virus: Adenovurus, rinovirus, virus respirator sincitial, urmate de Virus Gripal și mai nou Sars Cov 2” , a spus medicul pediatru.

Afecțiunile respiratorii sunt frecvent întâlnite la copii, atât cele de natură virală, cât și cele de natură infecțioasă. Sistemul imunitar slăbit este în general cel care facilitează dezvoltarea unor astfel de afecțiuni, alături de anumite particularități anatomice ale aparatului respirator.

„Răceala -rinofaringita acută este cea mai întâlnită patologie de sezon cu afectarea preponderent al nasului, gâtului și se caracterizează prin obstrucție nazală, secreții nazale care își schimbă aspectul pe parcursul îmbolnăvirii, febră 38 la persoanele cu imunitatea compromisă. Rinofaringita poate duce la sinusită și otită medie acută. Adenoidita în acutizare și complicată prin infecția căilor respiratorii inferioare ( Bronșiolita în cazul sugarilor, bronșita obstructivă la copii și pneumonie. Cei mai vulnerabili sunt sugarii, acestea infecții respiratorii pot duce la dificultatea în alimentație ( din cauza blocajului nazal ) și la detresa respiratorie – care necesită spitalizare” , afirmă Alla Chichicea.

Respiratia șuieratoare sau Wheezing este un semn al infecției respiratorii și un semnal important că micuțul pacient are nevoie de ingrijirea medicului pentru a fi indicate medicamente necesare.

„Respirația îngreuiată, șuieratoare apare în urma îngustării canalelor prin care trece aer,  lucru care îngreunează respirația. Saturația scăzută de oxigen – este un semnal de urgență ce apare atunci când capacitatea de oxigenare al organelor este diminuată din cauza obstrucției severe ( zona în jurul guriței devine albăstruie). Cei mai vulnerabili sunt copii astmatici. Nici într- un caz nu vă ocupați cu auto-tratamente sau sfaturile de pe grupuri de mămici. Nu sunt binevenite inhalațiile la toți copii, fiecare caz este individual- în cazul obstructiei. Este important să vă adresați la medic specialist când simptomele se înrăutațesc. Febra mai mult de 3 zile, copil apatic, somnolent și starea generală modificată. În fiecare caz de dorit să vă adresați medicului specialist pediatru sau ORL” , adaugă medicul pediatru.

Aproape toate infecțiile respiratorii sunt cauzate de viruși, astfel încât antibioticele nu le vor vindeca.

„Semnele unei răceli pot persista în jur de 3 săptămâni de la contactarea virusului. Ca prevenția nespecifică: măsuri de aerisire a încăperii aglomerate în cazul școlarilor, spălarea mânilor și de evitat obiceiul de a pune mâna nespălată la gură și nas! Prevenția specifică se face prin imunizare cu vaccin gripal care în mod obligatoriu trebuie făcut la începutul sezonului rece lunile. Octombrie – noiembrie ) deoarece protecția apare la aproximativ 2 săptămâni de la momentul vaccinarii și persistă în mediu 6-12 luni” , menționează Alla Chichicea.

„Vaccin gripal se administrează injectabil. Pot fi vaccinate toate categoriile de vârstă ( copii de la 6 luni, maturi). În lipsa febrei și semnelor catarale în ziua vaccinarii. Vaccinul antigripal ajută sistemului nostru imunitar la formarea anticorpilor naturali împotriva bolii. Răceala durează în mediu 3 săptămâni: Alimentația sănătoasă, hidratarea intensă al organismului, lucru cu febra de la 38.5 cu ajutorul antipereticilor. Lăsați organismul să lupte, de dorit repaos la pat. Dezobstrucția nasului cu ser fiziologic sau apă de mare, aspirația secrețiilor nazale cu pompița și/sau aspirator nazal. Antipiretice Antihistaminice în cazul persoanelor alergice, tratament simptomatic. Antibiotice pot fi indicate doar strict de medic specialist. Grupa antibioticului calculată fiind în doza corectă în funcție de afecțiune și durata administrării acestuia” , a mai adăugat medicul pediatru.

Există analize și investigații suplimentare care pot ajuta medicul pediatru să diagnosticheze o infecție respiratorie. Acesta poate recomanda diferite analize de sânge, radiografii, ecocardiografii sau testări ale funcțiilor pulmonare.

realitatea.md