Savanții susțin că au reușit să elimine cu succes virusul HIV, care cauzează SIDA, din celulele infectate, folosind tehnologia de editare genetică Crispr, câștigătoare a premiului Nobel.

Prin funcționarea sa ca o sorta de foarfecă moleculară, aceasta taie ADN-ul în așa fel încât să elimine sau să inactiveze părțile „dăunătoare ”.

Speranța este că, în cele din urmă, organismul să fie complet eliberat de virus, deși sunt necesare eforturi suplimentare pentru a verifica dacă acest proces este sigur și eficient.

Medicamentele existente împotriva HIV pot opri virusul, dar nu îl pot elimina.

Potrivit BBC, echipa de la Universitatea din Amsterdam, care va prezenta în curând un rezumat al primelor sale descoperiri la o conferință medicală numită ECCMID2024, subliniază că munca lor rămâne doar o „dovadă de concept” și nu va deveni un tratament pentru HIV în viitorul apropiat.

Și Dr. James Dixon, profesor asociat de tehnologii de celule stem și de terapie genetică la Universitatea din Nottingham, este de acord, afirmând că rezultatele complete necesită încă o analiză amănunțită.

„Va fi nevoie de mult mai multă muncă pentru a demonstra că rezultatele obținute în aceste teste cu celule pot avea loc în întregul corp pentru o viitoare terapie", a spus el. „Este necesar un grad mai înalt de dezvoltare înainte ca aceasta să poată influența persoanele infectate cu HIV.”

Alți cercetători încearcă să utilizeze și ei tehnologia Crispr pentru combaterea HIV-ului. În plus, Excision BioTherapeutics a raportat că, după 48 de săptămâni, trei voluntari cu HIV nu au suferit efecte secundare grave. Cu toate acestea, Dr. Jonathan Stoye, un expert în viruși de la Institutul Francis Crick din Londra, a subliniat că eliminarea completă a HIV-ului din toate celulele care ar putea găzdui virusul în organism este „extrem de dificilă”.

„Efectele de tratament în afara țintei, cu posibile efecte secundare pe termen lung, rămân o preocupare”, a spus el pentru BBC. „În consecință, pare că vor trece mulți ani, ca o terapie bazată pe Crispr să devină obișnuită - chiar și în ipoteza în care se dovedește a fi eficientă.”

HIV invadează și atacă celulele sistemului imunitar, folosind propriile lor mecanisme pentru a se multiplica.

Chiar și în cazul unui tratament eficient, unele dintre ele intră într-o stare de repaus sau latentă - astfel încât acestea conțin în continuare ADN-ul, sau materialul genetic, al HIV, chiar dacă nu produc în mod activ noi virusuri.

Majoritatea persoanelor cu HIV au nevoie de terapie antiretrovirală pe toată durata vieții. Dacă încetează să ia aceste medicamente, virusul latent se poate trezi din nou și poate cauza din nou probleme, conform BBC.

Un număr rar de persoane au fost aparent „vindicate”, după ce un tratament agresiv împotriva cancerului a eliminat o parte din celulele infectate, dar acest lucru nu ar fi niciodată recomandat doar pentru a trata HIV.

Persoanele care continuă tratamentul antiretroviral, care este foarte eficient, pot avea aceeași speranță de viață ca și persoanele care nu sunt infectate cu HIV, de exemplu.

Richard Angell de la Terrence Higgins Trust a menționat: „Deși mai sunt ani și ani până atunci, cercetările de astăzi reprezintă un pas important în căutarea unui tratament împotriva HIV. Ar trebui să se accelereze lucrările necesare pentru a transforma această tehnologie într-un tratament pentru cei care trăiesc deja cu HIV. Deși nu există încă un leac pentru HIV, este vital ca toată lumea să știe că avem un tratament incredibil de eficient pentru HIV. Acest tratament înseamnă că persoanele care trăiesc cu HIV se pot aștepta să trăiască o viață lungă și sănătoasă. Dacă își iau medicamentele așa cum sunt prescrise, nu pot transmite virusul partenerilor lor sexuali.”

 

Sursa

Sfatul Medicului