Medicii din rețeaua de centre de răspuns la accidentele vasculare cerebrale vor folosi un sistem de telemedicină pentru diagnosticarea și tratarea accidentelor vasculare cerebrale.

Specialiștii de la două centre de referință din Chișinău – Institutul de Medicină Urgentă și Institutul de Neurologie și Neurochirurgie – deja lucrează de la distanță alături de colegi din regiuni la reducerea timpului de intervenție pentru salvarea vieții pacienților. Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii „Consens Național”, moderată de jurnalistul Vitalie Dogaru, transmite realitatea.md.

„Prin intermediul acestui sistem inovativ sunt transmise imagini în timp real făcute de tomografe computerizate spre unul din cele două centre comprehensive unde specialiști de înaltă calificare vor consulta în direct colegii din regiuni pentru a stabili metoda de intervenție și tratament. Specialiștii de înaltă competență vor lucra în gărzi pentru a consulta medicii din toată țara”, a afirmat medicul Adrian Belîi, președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie.

În Republica Moldova vor fi create 11 centre regionale de intervenție în cazul accidentelor vasculare cerebrale. Trei dintre acestea – Căușeni, Bălți și Comrat – deja lucrează alături de colegii de la Institutul de Medicină Urgentă. Stanislav Groppa, președintele Societății Neurologilor din Republica Moldova, a adăugat că specialiștii din Capitală sunt gata să acorde asistență la telefon și altor spitale pentru coordonarea proceselor de tratament.

„În cadrul centrului comprehensiv de la Institutul de Medicină Urgentă medici consultanți imagiști și clinicieni împreună cu cei din regiuni analizează starea pacientului și de comun acord stabilesc metoda de intervenție. Tot în cadrul echipei se decide dacă este cazul ca bolnavul să fie transferat către un centru din Capitală pentru extragerea cheagului de sânge sau acesta poate fi supus pe loc unui tratament prin tromboliză”, a menționat Stanislav Groppa.

În Republica Moldova la fiecare 40 de minute se înregistrează un accident vascular cerebral (AVC). Săptămânal ambulanța este solicitată în medie de 240 de bolnavi cu simptome de blocare a unui vas sanguin sau hemoragie la nivel cerebral. Din cauza lipsei unor centre de intervenție specializate, patru din zece persoane afectate de AVC mor, iar celelalte rămân cu sechele pe viață.

 

realitatea.md

Sfatul Medicului