Sfatul medicului

Fiecare al cincilea cuplu din Republica Moldova este infertil. La aproape jumătate din acestea, problemele de concepere a unui copil sunt identificate anume la bărbați.

După o perioadă de scădere a numărului de îmbolnăviri cu COVID-19, situația se agravează pe zi ce trece, și nu numai în Republica Moldova, ci pe întregul glob pământesc, inclusiv în țările apropiate.

Vaccinarea împotriva COVID-19 e recomandată și permisă femeilor însărcinate sau care alăptează.

Luna mai este dedicată sănătății mentale și emoționale. Între timp, școlarii se pregătesc pentru testele finale, care sunt întotdeauna asociate cu mari emoții și stres psihologic.

Rodica Rusu-Gramma, dr. conferențiar universitar la Școala de Management în Sănătate Publică „Nicolae Testemițanu”, consideră că cei care se programează pentru a se vaccina anti-COVID-19, iar ulterior nu se mai prezintă pentru a se vaccina, nu înțeleg ce înseamnă vaccinarea ca proces.

Conform celor mai recente date ale OMS, cancerul de col uterin este al patrulea cel mai frecvent cancer la nivel global. În Moldova, anual aproximativ 160 de femei sunt victime ale acestui tip de cancer.

În Moldova se desfășoară săptămâna imunizării. Invitata emisiunii aLive, Olga Cîrstea, medic pediatru, a vorbit despre programul de imunizare din Moldova, despre vaccinurile de care au nevoie copiii și de ce.

În Moldova, procesul de imunizare a început acum o lună, dar până în prezent provoacă o mulțime de controverse și îndoieli atât în rândul medicilor, cât și în rândul locuitorilor țării.

Pierderea mirosului este nu doar unul dintre factorii de diagnosticare timpurie a COVID-19, ci și simptomul unui pronostic bun al bolii, potrivit unui studiu coordonat de cercetători de la Universitatea Complutense și de la Spitalul Clinic San Carlos din Madrid, relatează EFE.