NHS, Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie, lansează cel mai mare studiu din lume pentru un test de sânge care poate detecta peste 50 de tipuri de cancer înainte de apariția simptomelor.

Aproximativ 140.000 de voluntari din opt zone din Anglia vor fi recrutați pentru testul Galleri, care este deja disponibil în SUA. transmite observatornews.ro.

Acest test poate detecta cancerele pentru care nu există în mod obișnuit un screening și determina cu un grad ridicat de precizie de unde provine boala în organism.

„Acest test de sânge rapid și simplu ar putea marca începutul unei revoluții în detectarea și tratarea cancerului aici și în întreaga lume.

Prin depistarea cancerului înainte ca semnele și simptomele să apară, avem cele mai mari șanse de a-l trata și putem oferi oamenilor șanse mai mari de supraviețuire.” a declarat directorul executiv al NHS, Amanda Pritchard, potrivit Sky News.

La studiu vor participa persoane din diferite medii și etnii, cu vârste cuprinse între 50 și 77 de ani. Nu vor fi acceptați voluntari diagnosticați cu cancer în ultimii trei ani.

Probele de sânge vor fi prelevate la clinicile mobile de testare în următoarele săptămâni, apoi în 12 luni și din nou în doi ani. 

Practic sunt căutate modificări chimice în fragmente de cod genetic care se scurg din tumori în sânge, unele tipuri de cancer fac asta cu mult timp înainte de apariția unor simptome.

Acest test ar putea juca un rol major în ambiția NHS de a putea depista 75% din tipurile de cancer într-un stadiu incipient, când acestea sunt mai ușor de tratat.

A fost deosebit de eficient în depistarea cancerelor care sunt mai dificil de diagnosticat timpuriu, cum ar fi cancerul de cap și gât, intestin, plămâni, pancreas și esofag.

Dar nu poate detecta toate tipurile de cancer și nu ar înlocui programele de screening ale NHS, cum sunt cele pentru cancerul de sân, de col uterin și de colon.

Studiul este condus de Cancer Research UK și King's College London Cancer Prevention Trials Unity împreună cu Graal, care a dezvoltat testul Galleri.

„Testul ar putea schimba jocul pentru depistarea precoce a cancerului și suntem încântați să conducem această cercetare importantă”, a spus Profesorul Peter Sasieni, un coordonator al studiului.

Primele rezultate sunt așteptate până în 2023 și, dacă va avea succes, testul ar putea fi utilizat din 2024. Cercetări anterioare, publicate în iunie în revista Annals Of Oncology, au analizat modul în care a funcționat testul la 2.823 de persoane cu cancer și la 1.254 de persoane fără.

A identificat corect cancerul în 51,5% din cazuri în toate etapele bolii, cu o rată fals pozitivă de doar 0,5%.

Pentru tumorile pentru care nu se face screening - cum ar fi cancerele esofagiene, hepatice și pancreatice - capacitatea de a genera un rezultat pozitiv al testului a fost de două ori mai mare (65,6%) decât pentru tumorile pentru care există screening, cum ar fi cele de sân, intestin, colul uterin și prostată.

Aproximativ 55% din cancerele de sânge au fost detectate, iar țesutul în care a fost localizat cancerul a fost identificat în 88,7% din cazuri.

observatornews.ro

Sfatul Medicului