Reacțiile adverse ale vaccinului Johnson & Johnson sunt foarte rare.

Cheaguri de sânge au fost raportate la un caz din 5 milioane de persoane, conform unui studiu efectuat în SUA, a precizat Angela Paraschiv, medic-epidemiolog, șefa disciplinei de epidemiologie din cadrul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „N. Testemițanu”, la un eveniment live de discuții despre vaccinurile anti-COVID-19, transmite  IPN.

Epidemiologul a precizat că serul american Johnson & Johnson se utilizează în 45 de state ale lumii, fiind aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului.

Vaccinul este asemănător cu AstraZeneca și Sputnik V.

Protecție maximă împotriva coronavirusului apare după 28 de zile de la imunizarea cu vaccinul american.

Avantajul Johnson & Johnson constă în faptul că se administrează într-o singură doză.

Serul este sigur și eficient, la fel ca alte vaccinuri protejează împotriva formelor grave de boală, previne spitalizarea și decesul și se administrează persoanelor care au împlinit vârsta de 18 ani.  

Totodată, responsabila de la USMF a menționat că toate vaccinurile sunt eficiente împotriva noilor tulpini COVID-19, variantele Delta și Lambda.

O situație alarmantă privind COVID-19 se înregistrează în prezent în Rusia, o bună parte a cazurilor fiind varianta Delta.

Cercetările din acea țară au arătat că noua tulpină atacă foarte repede plămânii.

Există riscul ca această nouă tulpină să ajungă și în Republica Moldova, întrucât multe cazuri de COVID-19 în Republica Moldova sunt de import.

În prezent, varianta Delta a virusului este înregistrată în peste 120 de state ale lumii, a remarcat Angela Paraschiv.

Medicul recomandă oamenilor să se vaccineze, întrucât noile tulpini ale coronavirusului sunt mai contagioase și pot provoca forme grave ale bolii sau deces.

Cercetările de la un spital de boli infecțioase din Chișinău au arătat că pacienții care au trecut prin COVID-19 s-au reinfectat mai târziu, întrucât imunitatea este scăzută, iar anticorpii – de scurtă durată, a subliniat Angela Paraschiv.

Epidemiologul recomandă în special vaccinarea pacienților care mai au și alte boli, cum ar fi diabet zaharat, cancer, dar și imunitate compromisă.

ipn.md

Sfatul Medicului