Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică anunţă că a identificat deja primul moldovean care va fi imunizat împotriva COVID-19.

Este vorba despre un medic reanimatolog dintr-o secţie de terapie intensivă din Capitală, transmite canal2.md.

Primele doze de vaccin vor ajunge în ţară la mijlocul lunii februarie, iar autorităţile precizează că în prima etapă vor fi vaccinaţi benevol toţi angajaţii din sistemul medical public şi privat.

„Suntem obosiţi noi, medicii, să ne confruntăm cu această situaţie 24 din 24 şi evident vaccinul este aşteptat”.

Viorica Sorbală este medic de familie în prima linie în cadrul policlinicii din sectorul Ciocana. Femeia spune că a avut norocul să fie ocolită până acum de virus, chiar dacă au fost câteva focare în instituţie şi a pierdut doi colegi din cauza COVID-19.

„Zilnic putem consulta pacienţi suspecţi la COVID-19 şi solicităm ambulanţa, iar colegii să-mi spună "ştii pacientul pe care l-ai consultat ieri, astăzi s-a adeverit că este pozitiv"”.

Viorica Sorbala spune că abia aşteaptă să fie imunizată pentru a-şi putea îmbrăţişa rudele fără frică.

„Tatăl meu îmi spunea "nu vreau să te supăr, dar atâta timp cât ai contact cu pacienţi bolnavi, hai să păstrăm distanţa". Trei luni de zile nu m-am dus acasă să-mi văd părinţii”.

Medicii susţin că vaccinul este singura soluţie.

„Medicul merge pe lamă de cuţit nu se ştie pe cine va lovi şi care vor fi consecinţele”.

Campania de vaccinare în Republica Moldova se va desfăşura pe parcursul acestui an în trei etape. La prima etapă vor fi imunizaţi toţi angajaţii din sistemul sanitar public şi privat. Aceasta va dura două luni şi va cuprinde peste 70 de mii de persoane, adică trei procente din populaţie. Chiar dacă în ţară va ajunge vaccinul Pfizer cu o eficienţă de 95% şi AstraZeneca cu o eficienţă de 94,1%, angajaţii medicali nu vor avea posibilitatea să facă o alegere.

„Fiecare persoană care va fi vaccinată cu un anumit producător, la a doua doză va fi programată vaccinarea cu acelaşi producător”.

Pentru vaccinarea angajaţilor din sistemul sanitar vor fi deschise 115 puncte de vaccinare în cadrul spitalelor şi policlinicilor, unde la fiecare 15 minute va fi imunizată câte o persoană. Astfel, pe parcursul unei zile într-un punct de vaccinare vor putea fi imunizate până la 50 de persoane. ANSP anunţă că în cazul în care vor fi înregistrate reacţii adverse, acestea vor fi investigate şi raportate.

„Vreau să informez că reacţiile adverse sunt într-un procent mic. La administrarea a peste 400 de mii de doze în România s-au înregistrat 2 mii de reacţii adverse uşoare, cum ar fi durere în locul imunizării, oboseală, dureri musculare, ceva tipic care trece într-o zi sau două”.

De la începutul pandemiei, în Republica Moldova au fost infectaţi cu noul coronavirus 15.371 de angajaţi din sistemul medical. Până acum 76 lucrători medicali au decedat din cauza COVID-19.

 

 

canal2.m

Sfatul Medicului