Oamenii de știință turci susțin că au dezvoltat un test ultrarapid al coronavirusului, cu o precizie de 99%, care poate da rezultate în 10 secunde, totul fără a mai fi nevoie de inconfortabilul tampon nazal.

Diagnovir, dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea Bilkent, este un kit de diagnosticare despre care se spune că folosește nanotehnologia pentru a detecta COVID-19, transmite  Stirileprotv.ro.

Proba prelevată cu un tampon din gura pacientului este amestecată cu o soluție și adăugată apoi la un cip de detectare a agentului patogen.

„Acesta detectează prezența agenților patogeni cu o precizie ridicată prin primirea unui semnal fluorescent”, a declarat Ali Aytac Seyman, cercetător la Centrul Național de Cercetare în Nanotehnologie (UNAM).

El a subliniat apoi că, spre deosebire de testul de reacție în lanț al polimerazei (PCR) utilizat pe scară largă, care detectează materialul genetic specific dintr-o probă înainte de a-l amplifica, Diagnovir „se concentrează pe existența sau inexistența virusului folosind metode optice avansate”.

Acest lucru, spune el, poate oferi unui pacient un rezultat pozitiv în decurs de 5-10 secunde, dar ar dura până la 20 de secunde dacă rezultatul este negativ. În comparație, un test PCR poate dura mult mai mult.

Ar putea înlocui clasicele teste PCR

Cercetătorii își propun acum să obțină aprobarea autorităților turce pentru a începe producerea în masă a kiturilor în următoarele două luni. Ei speră că acestea vor înlocui în cele din urmă testele PCR.

“Aflarea rapidă a faptului că o persoană este pozitivă pentru a o pune apoi în carantină este foarte importantă pentru a pune pandemia sub control”, a declarat rectorul Universității Bilkent, Abdullah Atalar.

El a sugerat apoi că tehnologia similară ar putea fi folosită și pentru detectarea altor coronavirusuri.

“Coronavirusul este o particulă cu un diametru de 150 nanometri”, a spus Atalar, care a adăugat că cercetătorii UNAM lucrează de ani de zile la nanoparticule.

“Acesta este exact domeniul lor de expertiză. După ce au fost raportate primele cazuri în Turcia, au început să lucreze la proiect”.

Se spune că testul PCR este standardul de aur pentru COVID-19; cu toate acestea, rezultatele pot dura ceva timp, deoarece probele trebuie trimise la un laborator pentru analize cu echipamente specializate.

Mai recent au fost testate testele de flux lateral, care ar trebui să ofere unui pacient rezultatul testului COVID-19 în 30 de minute.

Cu toate acestea, au existat îngrijorări cu privire la acuratețea unui astfel de test, iar unora li se recomandă să nu le facă.

stirileprotv.ro

Sfatul Medicului