Experții în sănătate sunt de acord cu privire la faptul că vaccinul ar putea pune punct pandemiei de coronavirus.

Din păcate însă, vaccinarea este limitată în acest moment, motiv pentru care cercetătorii americani au prezentat un medicament capabil să prevină dezvoltarea simptomelor grave de coronavirus, însă și transmiterea acestuia, într-o singură zi, transmite Publika.md.

Este vorba despre MK-4482/EIDD-2801 – Monulpiravir – care ar putea să elimine total răspândirea coronavirusului în doar 24 de ore, potrivit studiului efectuat de Institutul de Științe Biomedicale al Universității de Stat din Georgia.

„Este prima demonstrație a unui medicament administrabil oral care blochează rapid transmiterea SARS-CoV-2, așa că s-ar putea să fie revoluționar”, scriu cercetătorii în articolul publicat în revista Nature Microbiology.

Medicamentul antiviral a fost dezvoltat la Universitatea Emory din Atlanta și a fost inițial conceput pentru a trata gripa și pentru a preveni multiplicarea virusului.

În timpul testelor efectuate pe dihori, s-a constatat o scădere semnificativă a particulelor virale în doar 24 de ore. În momentul în care dihorii infectați și tratați cu Monulpiravir au fost puși în același loc cu alții sănătăși, care nu fuseseră tratați, cercetătorii au observat că niciunul din animalele din al doilea grup nu s-a infectat cu SARS CoV-2.

„Credem că dihorii sunt un model de transmisie relevant, deoarece răspândesc cu ușurință SARS-CoV-2, dar, în cea mai mare parte, nu dezvoltă o formă gravă, situație foarte asemănătoare cu răspândirea SARS-CoV-2 la adulții tineri”, a declarat Dr. Robert Cox, unul dintre autorii studiului.

„Am observat încă de la început că MK-4482 / EIDD-2801 are activitate cu spectru larg împotriva virusurilor ARN respiratorii și că tratamentul oral al animalelor infectate cu acest medicament reduce cantitatea de particule virale răspândite, reducând drastic transmisia. Aceste proprietăți au făcut din MK-4482 / EIDD / 2801 un candidat puternic pentru controlul farmacologic al Covid-19”, scrie în raport.

Dacă tratamentul se dovedește eficient și în cazul oamenilor, ar însemna că pacienții infectați cu SARS CoV-2 și tratați cu Monulpiravir ar putea deveni neinfecțioși în 24 de ore de la începerea tratamentului.

Administrat pe cale orală, tratamentul poate fi timpuriu pentru a avea beneficii triple: inhibarea progresului pacienților spre o boală gravă, scurtarea fazei infecțioase care ușurează costul emoțional și socio-economic al izolării prelungite și oprirea răspândirii locale rapide”, scrie ctpost.com.

publika.md

Sfatul Medicului