Copiii cel mai des răcesc și au probleme respiratorii, însă părinții nu trebuie imediat să le administreze medicamente. Gripa ar fi singura infecție virală care necesită tratament specific antiviral, explică medicul pediatru pulmonolog Liliana Vișnevschi. În cadrul podcastului „Titania”, aceasta a demontat și unele mituri.
Potrivit medicului, probleme respiratorii la copii sunt întâlnite pe întreg parcursul anului, transmite Știri.md.
„Vara sunt alergiile respiratorii pentru că avem polen sau sunt infecții virale de vară, iar din septembrie până în luna mai avem colectivitățile de copii care sunt puși mai mult în spații închise, cu un contact mai strâns. Din fericire, în mare parte, problemele de sănătate a copiilor se rezolvă peste două săptămâni, fără consecințe pe termen lung”, spune Liliana Vișnevschi.
Aceasta menționează că medicamentele antivirale trebuie administrate doar în cazul gripei confirmate prin test. În restul cazurilor de infecții respiratorii pot fi folosite preparate naturiste.
„Dacă vrem să fim corecți, administrăm medicamente doar în cazul gripei confirmate prin test. Asta e unica infecție virală care necesită tratament specific antiviral. Dacă un copil a răcit, a făcut o infecție virală (rinovirus, adenovirus), noi explicăm părinților că în cazul în care curge nasul noi trebuie să spălăm nasul, dacă are tuse îi dăm un ceai sau un preparat naturist pentru a-i ușura tusea. Dacă îl doar gâtul îi dăm o pastilă care să-i reducă disconfortul. Coborâm febra doar atunci când este în cifre periculoase, cum spunem noi. Dacă e 38,5 sau mai mult, atunci îi putem administra Ibuprofen sau Paracetamol.
Copilului cu febra de 38 de grade îi scoatem scutecul, îl spălăm ușor cu apă călduță, îl hidratăm intens, pentru că un copil cu febră trebuie să bea mult. Formula de calcul este de 100 ml/kilocorp. Adică, un copil de opt kg trebuie să bea 800 ml de lichide. Dezbrăcatul, spălatul și hidratatul lucrează ideal”, spune medicul.
Întrucât se apropie sezonul cald, Liliana Vișnevschi a explicat și care e temperatura ideală a aerului din locuință, dar și nivelul de umiditate.
„Temperatura de confort a populației noastre este de 21-23 de grade, dar dacă ne orientăm spre cifrele din Europa, atunci ar fi de 19-21 de grade. Când noi spunem 19 grade, părinții reacționează cu stres, crezând că cei mici o să răcească și neglijează sfatul nostru. 21 de grade ar fi o temperatură de confort pentru copiii mici, chiar de două-trei săptămâni, iar umiditatea ar fi între 40 și 60 de procente”, explică pediatrul.
În cadrul podcastului, Liliana Vișnevschi a demontat și câteva mituri, explicând că cei mici nu răcesc din cauza curenților de aer sau pentru că beau apă rece, ci pentru că intră în contact cu o persoană deja bolnavă.
„Copiii nu răcesc de la apa din frigider, de la curent, de la faptul că aleargă dezbrăcați primăvara. Acestea sunt mituri. Nici de la aparatele de aer condiționat copiii nu răcesc, dar cu condiția ca aparatul să fie curățat corespunzător, să fie schimbate filtrele. O altă situație este atunci când copilul vine de afară unde e o temperatură de 40 și l-am așezat sub un aparat de aer condiționat care suflă cu 19 grade”, afirmă Liliana Vișnevschi.