Şansele de supravieţuire în secţiile ATI cu profil COVID din spitalele din ţară sunt extrem de scăzute. Statisticile arată că majoritatea celor care ajung acolo nu supravieţuiesc.

La secţia de Terapie Intensivă COVID de la spitalul Sfânta Treime din Capitală au murit duminică cinci pacienţi şi doar un bolnav a fost externat, transmite  publika.md.

Mai mult de jumătate dintre pacienţi sunt intubaţi, iar numărul lor e în creştere.

"Am avut o dimineaţă foarte emotivă deoarece am fost nevoită să comunic cu rudele unui pacient decedat cu vârsta de peste 50 de ani, tânăr, care nu suferea de comorbidităţi. A fost nevaccinat", a declarat șeful secției ATI, Cornelia Guțu-Bahov. 

Bărbatul s-a stins după o săptămână în care medicii au luptat pentru viaţa lui. Avea afectare pulmonară de 90%.

Pacienţii internaţi privesc îngroziţi cum ceilalţi colegi din secţie sunt scoşi unul câte unul în saci negri.

"- Ai ceva sedare, Victor? Pacienta strigă că moare, ceea ce vorbeşte că este într-o suferinţă cumplită."

Duminică, din 17 pacienţi la ATI, nouă erau intubaţi şi doar 4 dintre ei au supravieţuit până acum. Printre cei 4 e şi o femeie de 72 de ani. Medicii spun că şansa ei a fost faptul că a fost vaccinată anti-COVID. 

"Sunt recunoscătoare medicului de familie, care a insistat să mă vaccinez, pentru că eu nu voiam şi acum îi spun mulţumesc. Vreau să-i transmit fiului meu mijlociu: Nicolae, vaccinează-te şi totul va fi bine", a spus o pacientă.

Medicii spun că persoanele vaccinate nu prea ajung la ATI şi dacă ajung, sunt externate după o săptămână.

"Pacienţii vaccinaţi chiar dacă fac COVID fac o formă mult mai uşoară şi cu mult mai uşor de lucrat cu ei. Care sunt nevaccinaţi ei fac forme foarte grave şi debutează fulminant", a declarat Elena Porubin, asistentă medicală în secția ATI. 

Iar cazurile grave se înmulţesc: în ultimele două săptămâni sunt din ce în ce mai mulţi pacienţi care trebuie intubaţi după doar trei zile de la declanşarea simptomelor.

"Pacienţii vin în stare mult mai gravă comparativ cu ceea ce a fost mai înainte. Se tem să vină mai devreme la spital sau au ceva frici. Cel mai important este că nu vor să se vaccineze", a menționat medicul reanimatolog Victor Garbur. 

Statisticile arată că în ultimele patru săptămâni 1197 de bolnavi au murit în urma complicaţiilor provocate de virus. 

 

publika.md

Sfatul Medicului