Franța administrează al treilea vaccin pacienților cu cancer și altor persoane cu probleme ale sistemului imunitar.

În Statele Unite, pacienții ca aceștia sunt pe cont propriu, transmite  hotnews.ro.

Mai multe studii au indicat că o a treia doză de vaccin coronavirus ar putea avea succes la pacienții care nu aveau anticorpi detectabili după prima sau a doua doză, dar cercetările au rămas în urmă, scrie New York Times.

Când a venit vorba de vaccinarea împotriva coronavirusului, a treia oară a fost cu noroc pentru Esther Jones, asistentă medicală de dializă din Oregon.

După ce două doze de vaccin Pfizer nu au reușit să producă anticorpii necesari sistemului imunitar, ea a dorit o a treia doză, de data aceasta de vaccin Moderna.

Cea de-a treia doză de vaccin anti Covid a funcționat

Esther Jones, în vârstă de 45 de ani, a avut un transplant de rinichi în 2010.

Pentru a preveni respingerea organului, ea a luat de atunci medicamente care îngreunează răspunsul imun.

Ea se aștepta ca în urma unui vaccin împotriva coronavirusului, corpul ei să nu reacționeze, așa că s-a înscris într-unul studiu care testează utilitatea unei a treia doze la persoanele cu un sistem imunitar slab.

În urma celei de-a treia doze de vaccin, testele de sânge au arătat un răspuns rezonabil la anticorpi, deși mai mic decât ceea ce ar fi detectat la persoanele sănătoase.

Esther Jones a primit a patra doză luna trecută în speranța că va crește și mai mult nivelul.

Din aprilie, furnizorii de servicii medicale din Franța au administrat în mod obișnuit o a treia doză de vaccin persoanelor cu anumite afecțiuni imunitare.

Studiul în care s-a înscris asistenta medicală a dovedit rezultate similare la 30 de beneficiari de transplant de organe care și-au procurat cea de-a treia doză pe cont propriu.

A fi vulnerabil la infecție chiar și după inoculare este „foarte înspăimântător și frustrant” pentru persoanele imunocompromise, a spus dr. Dorry Segev, chirurg de transplant la Universitatea Johns Hopkins care a condus studiul.

„Trebuie să continue să acționeze nevaccinați până când găsim o modalitate de a le oferi o imunitate mai bună”.

În Statele Unite, nu există niciun efort concertat de către agențiile federale sau producătorii de vaccinuri pentru a testa această abordare, lăsând persoanele cu imunitate scăzută cu mai multe întrebări decât răspunsuri. Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor și Institutele Naționale de Sănătate sunt chiar și împotriva testării pentru a afla cine este protejat.

Se estimează că 5% din populație este imunocompromisă

Lista cauzelor este lungă: unele tipuri de cancer, transplanturi de organe, boli hepatice cronice, insuficiență renală și dializă și medicamente precum Rituxan, steroizi și metotrexat, care sunt luate de aproximativ 5 milioane de persoane pentru tulburări de la artrita reumatoidă și psoriazis la unele forme de cancer.

„Ar trebui să existe deja un studiu național care să vizeze pacienții post-transplant care primesc dozele de rapel”, a spus dr. Balazs Halmos, oncolog la Centrul Medical Montefiore din Bronx, care a condus un studiu care arată că unii pacienți cu cancer nu au răspuns la vaccinuri. „Nu ar trebui ca mica noastră echipă de aici din Bronx să încerce să descopere acest lucru.”

"Acestea sunt persoanele care au rămas în urmă", a spus dr. Jose U. Scher, reumatolog la NYU Langone Health, care a condus un studiu al efectului metotrexatului asupra vaccinurilor.

Cercetărorii susțin cea de-a treia doză de vaccin

Abordarea cu a treia doză are un sprijin larg în rândul cercetătorilor, deoarece există un precedent clar.

De exemplu, persoanelor imunodeprimate li se administrează doze de rapel pentru vaccinuri împotriva hepatitei B și gripei. 

Întreruperea metotrexatului după administrarea unui vaccin antigripal este cunoscută pentru îmbunătățirea potenței vaccinului - dovezi care au determinat Colegiul American de Reumatologie să recomande întreruperea utilizării metotrexatului timp de o săptămână înainte de a fi imunizat împotriva coronavirusului.

Mai multe studii au indicat că o a treia doză de vaccin coronavirus ar putea avea succes la pacienții care nu aveau anticorpi detectabili după prima sau a doua doză, dar cercetările au rămas în urmă.

Moderna se pregătește să testeze a treia doză la 120 de pacienți cu transplant de organe, iar Pfizer - care produce unele medicamente imunosupresoare - planifică un studiu pe 180 de adulți și 180 de copii cu o afecțiune imună.

Oamenii de știință au descoperit că o a treia doză a crescut nivelul de anticorpi la toți cei 30 de pacienți care au primit transplanturi de organe care au avut niveluri scăzute sau nedetectabile de anticorpi.

Jones a spus că mulți oameni ca ea au simțit că au fost abandonați de guvernul federal - mai ales cu amenințarea unor variante mai contagioase care circulă în Statele Unite.

Unii membri ai unui grup Facebook pentru persoanele imunodeprimate au primit o a treia doză în locurile de vaccinare în masă în care furnizorii nu verifică înregistrările sau chiar au trecut de limitele statului, a spus ea.

Chiar și așa, majoritatea continuă să poarte măști pentru a se proteja.

hotnews.ro

Sfatul Medicului