Un studiu efectuat în Anglia sugerează că aproximativ două milioane de persoane din țară ar fi putut avea afecțiunea cunoscută sub numele de COVID de lungă durată sau „long COVID”, scrie CNBC.

Studiul, care face parte din cercetarea REACT desfășurată de Imperial College London, care urmărește virusul în Anglia, a analizat datele de la 508.707 de persoane din toată țara care avut COVID (confirmat sau suspectat). Participanții la studiu au fost întrebați despre prezența și durata a 29 diferite simptome legate de virus, transmite Alephnews.ro.

Dintre cei 76.155 de subiecți care au spus că au avut o formă simptomatică de COVID-19, 37,7% au spus că au prezentat cel puțin un simptom care a durat 12 săptămâni sau chiar mai mult, în timp ce aproape 15% dintre oameni au spus că au suferit trei sau mai multe simptome care s-au manifestat cel puțin 12 săptămâni.

Simptomele „long COVID” pot varia. Participanții la studiu au vorbit despre oboseală continuă, dificultăți de respirație, pierderi de memorie sau probleme de concentrare, insomnie, dureri în piept sau amețeli, precum și alte simptome. Este încă neclar de ce unii oameni continuă să aibă simptome după ce au făcut boala, iar alții nu.

„În acest studiu al simptomelor după COVID-19 în rândul adulților cu vârsta de peste 18 ani din Anglia, participanții au raportat o prevalență ridicată a simptomelor care durează cel puțin 12 săptămâni”, au observat cercetătorii.

Extrapolând rezultatele studiului și luând în calcul faptul că Anglia a raportat 4,07 milioane de cazuri de COVID-19 până în prezent, cecetătorii au conchis că peste două milioane de adulți care au avut virusul în Anglia ar fi putut suferi de „COVID de lungă durată”.

„Estimările au variat de la 5,8% din populația care se confruntă cu unul sau mai multe simptome long COVID-19 (ceea ce reprezintă a peste 2 milioane de adulți în Anglia), la 2,2% pentru trei sau mai multe simptome (ceea ce reprezintă puțin sub un milion de adulți în Anglia)”, au remarcat cercetătorii.

Oamenii de știință cercetează de mult timp această problemă, iar experții au îndemnat guvernul britanic să abordeze implicațiile COVID-19 asupra sănătății publice. Serviciul Național de Sănătate a deschis, de exemplu, centre de evaluare a COVID de lungă durată.

„O proporție însemnată de persoane diagnosticate cu COVID-19 continuă să aibă simptome persistente cel puțin 12 săptămâni de la debutul bolii, în funcție de vârstă. Medicii trebuie să fie conștienți de diferitele manifestări ale „long COVID” care au nevoie de tratamente adaptate”, au spus cercetătorii de la Imperial.

Datele sondajului au fost colectate între 15 septembrie 2020 și 8 februarie 2021, iar studiul nu a fost publicat într-un jurnal medical.

alephnews.ro

Sfatul Medicului