Vaccinurile anti-COVID-19 vor ajunge cu întârziere în Republica Moldova din cauza cererii mari de ser la nivel internațional, dar și a insuficienței de vaccin pe piață, a declarat pentru IPN Alexei Ceban, medic-epidemiolog la Agenția Națională pentru Sănătate Publică.

Anterior, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale anunța că primele doze de vaccin împotriva virusului SARS-CoV-2 vor ajunge la Chișinău la mijlocul lunii februarie, transmite  IPN

„Noi suntem pregătiți totalmente pentru recepționarea vaccinului, dar, din considerente că platforma COVAX repartizează vaccinuri pentru mai multe state odată, s-a produs această întârziere. 

E un proces logistic complicat de transmitere. Sunt factori internaționali, pe care noi nu îi putem gestiona din țară. 

Comunicăm cu mai mulți parteneri privind livrarea și procurarea unor vaccinuri anti-COVID-19 – OMS, UNICEF, România”, a detaliat Alexei Ceban.

Medicul-epidemiolog a menționat că e nevoie de vaccinarea a 70% din populația țării pentru a minimaliza răspândirea virusului SARS-CoV-2.

Republica Moldova urmează să primească, prin intermediul platformei COVAX,  24,5 mii de doze de vaccin Pfizer/BioNTech (Comirnaty) și până la 264 de doze produse de Oxford/AstraZeneca. 

Livrarea a fost confirmată de platforma internațională COVAX, pe 30 ianuarie.

ipn.md

Sfatul Medicului