În legătură cu autorizarea vaccinurilor anti-COVID-19, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) vine cu mai mule precizări.

Astfel, AMDM menționează că în baza acordului de colaborare cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS) are acces la toata informația privind eficiența, inofensivitatea și calitatea vaccinurilor incluse în Lista de utilizare de urgență (EUL - The emergency use listing), aprobată de OMS pentru vaccinurile anti-COVID-19, transmite Știri.md.

"În cadrul procedurii de aprobare a EUL se evaluează conformitatea produselor medicale noi în caz de urgență de sănătate publică. 

Obiectivul este de a face medicamentele, vaccinurile și diagnosticul disponibile cât mai curând posibil pentru a aborda situația de urgență, respectând în același timp criterii stricte de siguranță, eficacitate și calitate. 

Se evaluează amenințarea pe care o prezintă situația de urgență, precum și beneficiile care ar rezulta din utilizarea produselor medicamentoase, inclusiv a vaccinurilor împotriva oricăror riscuri potențiale", se arată într-un comunicat al AMDM. 

În acest context, Agenția anunță că este în proces de autorizare a vaccinurilor anti-COVID-19 fabricate de către Pfizer-BioNTech, AstraZeneca și Moderna, care sunt incluse în programul COVAX.

Totodată, la AMDM sunt depuse 2 dosare de către agenții economici, cu denumirile comerciale propuse: R-COVI soluție injectabilă și Gam-COVID-Vac Vaccin vector combinat pentru prevenirea infecției cu coronavirus indusă de SARS-CoV-2 (Sputnik V) soluție injectabilă.

Prin urmare, Agenția Medicamentului va evalua dosarele și se va asigura că eficiența, inofensivitatea și calitatea vaccinurilor autorizate în R. Moldova sunt în deplină corespundere cu cele propuse spre utilizare la nivel mondial.

Știri.md amintește că, la începutul lunii ianuarie, Ministerul Sănătății anunța că primul lot de vaccin anti-COVID-19 va ajunge în R.Moldova la sfârșitul lunii ianuarie, iar vaccinarea va începe la începutul lui februarie. 

Ulterior, autoritățile au venit cu o nouă informație prin care anunțau că vaccinarea va începe la mijlocul lui februarie.

Potrivit strategiei de imunizare a populației, țara noastră va primi 24.570 de doze de vaccin Pfizer și 264.000 de doze de ser AstraZeneca.

știri.md

Sfatul Medicului