Spațiile interioare favorizează cel mai ușor transmiterea noului coronavirus. Dacă un grup de oameni petrece timp îndelungat într-o încăpere neaerisită, riscă să se infecteze cu COVID-19, chiar dacă poartă mască și stau la distanță unii de alții.

Riscul de contaminare crește atunci când vorbim, deoarece coronavirusul se transmite și prin aerosoli, particulele contagioase expirate de un bolnav și aflate în suspensie în aer, în mediii închise, transmite publika.md.

Autorii unui experiment prezentat în „El Pais” au studiat riscurile de infectare cu coronavirus în cazurile în care mai mulți oameni stau câteva ore într-o sufragerie, într-un bar și într-o clasă de școală.

Cercetătorii au constatat că riscul de îmbolnăvire este diferit în funcție de ventilație, de folosirea măștii și de durata întâlnirii. Aceștia dau ca exemplu o reuniune de familie la care participă șase persoane, dintre care una e infectată. Autorii experimentului spun că dacă cele cinci persoane sănătoase ar sta patru ore fără mască, fără ventilație și ar vorbi, s-ar infecta.

Dacă este folosită masca, riscul scade la patru contaminări. Pericolul scade la mai puțin de o persoană când oamenii poartă măști și reduc la jumătate durata întâlnirii. În cazul unui bar sau restaurant unde sunt cel puțin 18 oameni, dintre care unul infectat, după patru ore cu ușile închise și fără un sistem de ventilație, 14 clienți sunt contaminați.

Dacă s-ar folosi măști tot timpul, riscul de infectare ar scădea până la opt persoane. În cazul unei săli de clasă, dinamica de contaminare cu aerosoli este foarte diferită dacă pacientul zero este un elev sau un profesor, ultimul vorbind mai mult și mai tare, ceea ce măreşte expulzarea de particule potențial contagioase. Situația cea mai periculoasă ar fi cea a unei clase fără ventilație, în care profesorul ar fi persoana contaminată.

După două ore petrecute într-o sală de clasă cu un profesor infectat, s-ar putea îmbolnăvi cel puțin 12 elevi, arată cercetarea.

 

 

publika.md

Sfatul Medicului