Vaccinul acesta a fost proiectat astfel încât să atace antigenele leucemiei.

Cercetătorii din cadrul Academiei Chineze de Științe și cei din cadrul Spitalului Zhujiang al Universității de Medicină din Sud au dezvoltat un nou tip de vaccin terapeutic împotriva leucemiei, transmite  descopera.ro.

Utilizează microcapsule de acid polilactic auto-vindecătoare care adăpostește o serie de peptide epitop și anticorpi PD-1, notează Medicalxpress.

Deși a fost confirmată posibilitatea de a trata leucemia prin vaccinare, performanța terapeutică a acestei abordări nu este suficientă pentru folosirea clinică.

„Descoperirile noastre clinice au relevat expresia ridicată a EPS8 și PD-1 / PD-L1 la pacienții cu leucemie, care ar putea fi utilizată ca un nou tip de antigen al leucemie și ca punct țintă de control pentru un vaccin împotriva acesteia”, a declarat prof. Li Yuhua din Spitalul Zhujiang.

O abordare care crește eficiența vaccinului

În noul vaccin, peptidele epitop și anticorpii PD-1 pot fi puse,simplu, ușor și eficient într-o microcapsulă de acid polilactic și asta deoarece exteriorul acesteia se poate repara în urma unei deformări fizice.

După o singură vaccinare, depunerea și degradarea microcapsulelor la locul de injectare duc la recrutarea celulelor care prezintă antigene activate și eliberarea susținută a ambelor încărcături.

Cercetătorii au verificat, de asemenea, eficiența noului vaccin folosind diferite peptide epitop în diferite modele, cum ar fi leucemia murină, xenogrefa de leucemie de linie celulară umanizată (CDX) și modelele de xenogrefă de leucemie derivată de la pacienți (PDX).

Abordarea pe bază de microcapsule și-a demonstrat performanța superioară față de cea a adjuvantului ISA, în toate modelele terapeutice de leucemie, arătând potențialul vaccinului pe bază de microcapsule pentru utilizare împotriva diferitelor antigene de leucemie.

Studiul a fost publicat în Nature Biomedical Engineering.

descopera.ro

Sfatul Medicului