Bolile netransmisibile (BNT) reprezintă cauza principală a deceselor în R. Moldova și constituie circa 89% din stările morbide înregistrate la nivel național.

Cele mai frecvente cazuri letale țin de bolile aparatului circulator - 58,5% și tumori -16,8%. Situația este asemănătoare și la nivel mondial, semnalează specialiștii în domeniu, transmite Agora.md.

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în R. Moldova, anul trecut, în structura cazurilor de decese înregistrate prevalează bolile aparatului circulator -58,5%, tumorile -16,8%, bolile cronice ale aparatului digestiv - 8,9%, bolile cronice ale aparatului respirator -4,3%, diabet zaharat -1,1% și alte cauze -5,5%.

Dintre toate bolile netransmisibile, bolile cardiovasculare reprezintă cea mai frecventă cauză de deces și la nivel mondial – 17,9 milioane de persoane anual, urmate de cancer cu 9,0 milioane, bolile respiratorii – 3,9 milioane și diabetul zaharat – 1,6 milioane.

Actualmente, este în curs de elaborare un nou Program Național de prevenire și control a BNT pentru anii 2021-2025, care va prevedea și acțiunile necesare pentru atingerea țintelor naționale.

agora.md

Sfatul Medicului