Începând cu anul 2005 și până în prezent, acoperirea vaccinală în Republica Moldova la copiii de până la 12 luni a scăzut aproximativ cu 10% pentru toate antigenele din cadrul calendarului național de imunizare, în afară de vaccinul împotriva tuberculozei.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale spune că sunt cifre alarmante, cu risc major pentru sănătatea publică, dar și pentru sănătatea fiecărui cetățean în parte.

Pentru a informa cetățenii despre necesitatea vaccinării, Ministerul, cu suportul Organizației Mondiale a Sănătății și UNICEF, lansează campania „Vaccinează copiii, protejează-ți viitorul!”, transmite  IPN.

„Bunăstarea comunității poate fi măsurată în gradul de pregătire și capacitatea de a face față unor urgențe de sănătate publică majore, inclusiv cauzate de boli infecțioase prevenibile prin imunizări. Întreaga societate, dar și fiecare dintre noi trebuie să conștientizeze ce efecte devastatoare pot avea unele boli infecțioase, care sunt reduse la minimum sau chiar au dispărut total datorită programelor de imunizare. 

Este important să înțelegem că vaccinarea protejează nu doar persoana care este vaccinată, ci și alte persoane prin imunitate colectivă”, a menționat ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, citată într-un comunicat de presă al instituției.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică, care implementează Programul Național de Imunizări, atenționează populația despre riscurile de răspândire a bolilor ce pot fi prevenite prin vaccinare.

Potrivit MSMPS, în ultimii patru ani, în cadrul Programului de Imunizări, au fost administrate 4 665 190 de doze de vaccin și au fost înregistrate doar 454 de reacții adverse moderate și severe, care au fost tratate fără consecințe sau probleme ulterioare de sănătate. De asemenea, în ultimii ani nu a fost înregistrat nici un caz de șoc anafilactic (reacție alergică severă) sau deces în urma administrării vaccinului.

Republica Moldova beneficiază de vaccinuri de calitate verificată, procurate prin intermediul Fondului Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), care gestionează, urmărește și controlează achiziția de vaccinuri.

„Pandemia COVID-19 ne-a adus într-o oarecare măsură acolo de unde am început, când oamenii nu aveau acces la vaccinuri care să le salveze viețile. 

Astăzi, frica de necunoscut și vulnerabilitatea în fața unui virus agresiv ne pot aminti cu ușurință de perioada prin care au trecut părinții și bunicii noștri. Este regretabil faptul că o dezinformare considerabilă a dus, de asemenea, la scăderea încrederii în vaccinuri și a ratei de vaccinare a copiilor din Republica Moldova. 

UNICEF Moldova va susține necondiționat eforturile comune ale autorităților de a garanta accesul la vaccinuri sigure și accesibile, pentru a proteja copiii și populația Republicii Moldova și pentru a le asigura dreptul la sănătate și bunăstare”, a declarat Desiree Jongsma, reprezentanta de țară UNICEF Moldova.

„Trebuie să facem tot ce ne stă în puteri pentru a proteja copiii, ca să nu devină victime ale acestei pandemii, din simplul motiv că ar putea fi vulnerabili în fața bolilor ce pot fi prevenite prin vaccinare, precum rujeola, difteria, oreionul și rubeola. Imunizarea este una dintre cele mai eficiente acțiuni de sănătate publică pe care îl avem la dispoziție, instrument care protejează copiii de boli grave, iar unele dintre ele cu sfârșit nefericit. 

Nu putem permite ca pandemia COVID-19 să provoace această daună colaterală, de aceea, susținem eforturile naționale pentru a continua imunizarea”, a menționat Igor Pokanevych, reprezentantul OMS în Moldova.

În prezent, serviciile de imunizare din cadrul instituțiilor medicale primare sunt prestate fără întreruperi. Vaccinurile din cadrul Calendarului național de imunizări sunt disponibile gratuit și pot fi administrate la medicul de familie.

ipn.md

Sfatul Medicului