Oficialii companiei americane de biotehnologie Moderna au declarat că vor să înceapă un studiu clinic pe un eşantion de 30.000 de persoane pentru inventarea vaccinului pentru noul coronavirus, intrând în faza finală de testare, relatează Reuters.

Potrivit Reuters, obiectivul principal al studiului clinic va fi prevenirea simptomelor de COVID-19, boala provocată de noul coronavirus. Al doilea obiectiv major va fi prevenirea unei forme grave de boală, definită prin nevoia de spitalizare a oamenilor, transmite Mediafax.ro.

Pentru faza finală a studiului clinic, compania americană a selectat o doză de 100 de micrograme de vaccin, iar dacă totul va fi un succes Moderna va putea livra aproximativ de la 500 de milioane de doze pe an până la un miliard, începând cu anul 2021. De asemenea, livrarea se va face de la centrul de producţie al companiei din SUA, în parteneriat cu producătorul elveţian Lonza. 

Compania a explicat că a ales doza de 100 de micrograme pentru a maximiza răspunsul imun şi a minimiza reacţiile adverse. În jur de 300 de adulţi neinfectaţi, cu vârste între 18-54, au primit cel puţin o doză de vaccin. Adulţii mai în vârstă au o imunitate mai puţin eficientă. 

Este foarte importantă testarea eşantionului cuprins de adulţii mai în vârstă, deoarece această grupă prezintă un risc mai mare pentru efectele cele mai puternice ale noului virus. Studiul intermediar testează siguranţa şi eficacitatea preliminară a două doze de vaccin administrate la 28 de zile distanţă. Participanţii la studiu vor fi urmăriţi un an.

media-azi.md

Sfatul Medicului