Restricţiile impuse în Marea Britanie din cauza pandemiei de COVID-19 ar putea duce la 18.000 de decese suplimentare de cancer anul următor, din cauza lipsei diagnosticării şi amânării tratamentelor.

Răspunsul la pandemie, care a cuprins suspendarea sau limitarea a diferite servicii spitaliceşti, inclusiv în domeniul oncologiei, ar putea duce la o creştere cu peste 50% a deceselor de cancer în următoarele 12 luni, conform unui studiu realizat de centrul de cercetări pentru sănătate DATA-CAN şi University College London (UCL), transmite protv.ro.

Date colectate de la principalele centre oncologice indică o scădere de 76% a trimiterilor la spitale de specialitate şi de 60% a programărilor pentru chimioterapie, de la introducerea măsurilor de distanţare socială în Marea Britanie, la finele lui martie.

“Impactul ar putea fi substanțial”

 “Constatările noastre demonstrează un mare potenţial de consecinţe neintenţionate ale răspunsului la pandemia de COVID-19 şi care i-ar putea afecta negativ pe pacienţii cu cancer şi alte probleme medicale”, a subliniat autorul principal al studiului, Alvina Lai, de la Institutul de informatică medicală al UCL, insistând că este “vital ca aceşti pacienţi să fie recunoscuţi ca fiind vulnerabili şi să beneficieze de o îngrijire adecvată”.

“Impactul general al situaţiei de urgenţă cu COVID-19 asupra deceselor în rândul pacienţilor cu cancer ar putea fi substanţial”, a spus Harry Hemingway, profesor de epidemiologie clinică şi directorul Institutului de informatică medicală al UCL.

Avertisment privind relaxarea restricțiilor

Numărul deceselor cauzate de noul coronavirus ar putea ajunge la 100.000 în Marea Britanie până la sfârșitul acestui an, dacă restricțiile vor fi implementate doar pentru a proteja persoanele în vârstă, a avertizat profesorul Neil Ferguson.

Epidemiologul a spus că este imposibil să-i trimitem pe cei tineri și sănătoși înapoi în muncă, ținând în frâu persoanele vulnerabile, fără a vedea o creștere uriașă a deceselor.

Până în prezent, Marea Britanie a confirmat 161.145 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, dintre care 21.678 au decedat, potrivit datelor actualizate în timp real de Worldometers.

protv.ro

Sfatul Medicului