Temperaturile foarte ridicate sunt din ce în ce mai îngrijorătoare, iar hidratarea corespunzătoare este o măsură importantă. Așadar, este bine să știi câtă apă trebuie să consumi pentru a te menține hidratat când este caniculă și de ce este un aspect atât de important.

 

Câtă apă să bei pe caniculă

Hidratarea adecvată ajută la menținerea temperaturii corpului la nivel optim, transmite realitatea.md

Pentru adulți: se recomandă consumul de 8 până la 16 căni – aproximativ 2-4 litri – de apă pe zi pentru adulții sănătoși, în funcție de nivelul activității fizice și de condițiile de mediu. O valoare de referință pentru aportul adecvat de apă pentru bărbați de aproximativ 2,5 litri pe zi și pentru femei de aproximativ 2 litri pe zi, în condiții normale. Această cantitate va crește în condiții de temperaturi ridicate și/sau în cazul activităților fizice intense.

Pentru copii și adolescenți: se recomandă cantități variabile de apă în funcție de vârstă, sex și nivel de activitate fizică. De exemplu, un copil de 4-8 ani poate avea nevoie de 5 până la 7 căni – aproximativ 1,2-1,6 litri – de apă pe zi, în timp ce un adolescent poate avea nevoie de 8-11 căni – aproximativ 1,9-2,6 litri – de apă pe zi.

Sfaturi pentru a ne menține hidratați pe caniculă

Pentru a ne menține hidratați corespunzător, putem urma sfaturi practice, cum ar fi:

  • să bem apă în mod regulat pe tot parcursul zilei, chiar și înainte să ne simțim foarte deshidratați.
  • să evităm consumul excesiv de alcool, cafea sau băuturi cu conținut ridicat de zahăr, deoarece acestea pot duce la deshidratare.
  • să mâncăm fructe și legume bogate în apă, cum ar fi castraveți, pepene verde, portocale sau struguri, care pot contribui la hidratarea suplimentară. Descoperă cele mai bune rețete de mâncăruri răcoritoare pentru zilele caniculare.
  • În cazul în care aveți îngrijorări legate de hidratarea adecvată în perioadele de caniculă, cel mai bine este să consultați un medic sau un specialist în nutriție, care vă poate oferi sfaturi personalizate în funcție de nevoile individuale.

 

realitatea.md

Sfatul Medicului