Specialiştii observă o epidemie în rândul tinerilor din Moldova privind utilizarea ţigărilor electronice de unică folosinţă (vape).

După cum relatează agenţia Infotag, acest lucru a fost confirmat de un studiu al Societăţii de Pediatrie. Rezultatele acestuia au arătat că 36% din cei 530 de adolescenţi intervievaţi, cu vârste cuprinse între 10 şi 16 ani, folosesc vapes.

"Aceste produse îi atrag pe tineri datorită preţului scăzut, aromelor dulci şi posibilităţii de cumpărare online necontrolată", spune medicul pneumolog, director al MedClub Prim Olimpia Gherman.

Medicii numesc ţigările electronice de unică folosinţă o "capcană a nicotinei" pentru tineri. Acestea au devenit populare în rândul adolescenţilor şi copiilor din mai multe motive, printre care: preţul scăzut, accesibilitatea sau posibilitatea de a le achiziţiona fără acte de identitate, aroma dulce, designul discret şi uşurinţa de utilizare.

Preţul mediu al unei ţigări electronice de unică folosinţă cu cinci mii de pufuri nu depăşeşte 250 de lei, iar cu 10 mii de pufuri - 400 de lei.

"Persoanele fizice şi juridice încalcă Legea privind controlul tutunului prin vânzarea online a ţigaretelor electronice de unică folosinţă. Acestea oferă reduceri, cashback-uri. Aceste produse nu au timbre de acciză, avertismente de sănătate, depăşesc concentraţia şi volumul admise de nicotină", spun medicii.

Aceştia atrag atenţia autorităţilor asupra faptului că, din cauza popularităţii crescânde a ţigărilor electronice în rândul tinerilor, mai multe ţări au interzis şi au început să modifice legislaţia pentru a interzice ţigările electronice de unică folosinţă. În Noua Zeelandă şi Regatul Unit aceste produse au fost interzise în 2023, în Franţa şi Australia legea a intrat în vigoare în 2024, iar în Belgia interdicţia va începe în 2025. Polonia a iniţiat recent şi ea acest proces.

"Deşi legea privind controlul tutunului din Moldova este foarte strictă, supravegherea aplicării acesteia lasă mult de dorit. Guvernul a făcut primul pas în combaterea epidemiei de ţigări electronice de unică folosinţă propunând o creştere a accizelor cu 15 %, ceea ce este o strategie corectă, însă creşterea accizelor ar trebui să fie de 50 %. Preţul vapelor ar trebui să pornească de la 500 de lei, astfel încât minorii să nu aibă acces la acest produs nociv", consideră Olimpia Gherman.

 

infotag.md

Sfatul Medicului