Inteligența artificială ar putea juca un rol esențial în diagnosticarea timpurie a persoanelor cu risc de insuficiență cardiacă, deoarece este capabilă să identifice anomalii care în mod tradițional sunt greu de detectat, arată un nou studiu.

Bolile cardiace și circulatorii sunt cele mai mari periculoase din lume, ucigând o persoană din trei în fiecare an. Cercetătorii din Scoția și-au propus să testeze modul în care inteligența artificială ar putea avea "beneficii reale" pentru persoanele aflate la risc, transmite dcnews.ro.

Datorită pacienților care și-au oferit voluntar datele pentru Registrul scoțian de cercetare în domeniul sănătății și Biobancă (SHARE), cercetătorii de la Facultatea de Medicină a Universității din Dundee au analizat o sumă finală de 578 de persoane pentru a vedea cum ar putea ajuta inteligența artificială.

Echipa, a cărei cercetare a fost publicată în revista ESC Heart Failure, a folosit IA pentru a analiza dosarele electronice de sănătate ale populației și scanările cardiace ecocardiografice pentru a identifica pacienții cu insuficiență cardiacă.

Învățarea rapidă a IA a fost apoi utilizată pentru a examina imaginile pentru a identifica anomaliile care ar putea crește riscul unui pacient.

Experții au declarat că insuficiența cardiacă este o afecțiune foarte răspândită

Profesorul Chim Lang a declarat: "Ambele au fost obținute în urma unei cercetări. Cercetarea noastră reprezintă un progres în utilizarea învățării rapide pentru interpretarea automată a imaginilor ecocardiografice. Acest lucru ne poate permite să eficientizăm identificarea pacienților cu insuficiență cardiacă la scară largă în funcție de dosarele electronice de sănătate."

"Scanările ecocardiografice ale inimii care au fost îmbunătățite de software-ul AI au ajutat la furnizarea mai multor măsurători - sau parametri - ale structurii și funcției inimii care pot fi folosite pentru a ajuta la diagnosticarea insuficienței cardiace", a declarat acesta.

"Aceste măsurători nu au fost raportate de scanările cardiace obișnuite din dosarele electronice de sănătate", spune el.

Experții au declarat că insuficiența cardiacă este o afecțiune foarte răspândită, dar subdiagnosticată, care înseamnă că inima nu poate pompa sângele în organism în mod eficient.

În timp ce simptomele pot fi controlate într-o anumită măsură prin schimbări ale stilului de viață, intervențiile chirurgicale și medicamente schimbă cu adevărat situația.

Potrivit unui raport din ianuarie al Fundației Britanice a Inimii (BHF), se estimează că, în 2021, aproximativ 20,5 milioane de persoane au murit în întreaga lume din cauza bolilor cardiace și circulatorii - echivalentul unui deces la fiecare 1,5 secunde, conform Sky News.

 

dcnews.ro

Sfatul Medicului