Un nou studiu arată că infecţia cu noul tip de coronavirus poate duce la afectarea permanentă a inimii. Persoanele care sufereau de afecţiuni cardiace anterior infectării cu coronavirus prezintă un risc mult mai crescut de deces. Covid-19 poate produce probleme cardiace chiar şi în cazul tinerilor.

Deşi majoritatea cazurilor severe de Covid-19 implică insuficienţă respiratorie, se pare că boala nu afectează doar plămânii pacienţilor, potrivit unui nou studiu, transmite Mediafax.

Astfel, coronavirusul ar produce şi probleme cardiace severe, unele dintre ele mortale, potrivit Business Insider.

Studiul, publicat în publicaţia JAMA Cardiology, arată că noul tip de coronavirus afectează şi inima, chiar şi în cazul persoanelor tinere care se infectează.

„Este foarte posibil ca şi în absenţa unor afecţiuni cardiace anterioare, ţesutul cardiac să fie afectat de această boală”, a declarat dr. Mohammad Madjid, unul dintre autorii studiului. „Per ansamblu, o deteriorare a ţesutului cardiac poate să apară cu sau fără probleme cardiace anterioare, dar riscul este mai mare în cazul celor care au deja boli de inimă”, adaugă cercetătorul.

După ce au analizat 187 de cazuri din China, autorii studiului au ajuns la concluzia că persoanele care au probleme cardiace au un risc mult mai mare să dezvolte forme severe de Covid-19. 

Oamenii de ştiinţă susţin că aceste persoane se confruntă cu două mari riscuri: acela de a se îmbolnăvi de Covid-19 mult mai uşor, ca urmare a bolii de inimă de care suferă şi acela de a muri din cauza infecţiei, întrucât virusul afectează şi mai mult inima.

Potrivit Centrului chinez pentru Prevenirea Bolilor, rata mortalităţii în rândul persoanelor infectate cu coronavirus şi care aveau o boală de inimă anterior infectării a fost de 10,8% în China în perioada decembrie-februarie.

Echipa condusă de dr. Madjid a ajuns la concluzia că 28% dintre pacienţii analizaţi au prezentat probleme cardiace în urma infectării cu coronavirus, iar 70% dintre pacienţii care aveau boli de inimă anterior infectării au murit.

Sfatul Medicului