Oamenii cu grupa de sânge A par a fi mai vulnerabili la infecția cu noul coronavirus, în vreme ce cei cu grupa O sunt mai rezistenți, arată un studiu preliminar efectuat pe pacienți din China, citat de South China Morning Post.

Cercetătorii chinezi au analizat grupele sanguine ale peste 2.000 de pacienți infectați cu noul coronavirus și le-au comparat cu analizele similare luate de la persoanele sănătoase, transmite  libertatea.ro.

Au aflat că oamenii cu grupa sanguină A au arătat o rată mai mare a infecției, dar și că aceștia dezvoltă simptome mai severe.

Prin comparație, oamenii cu grupa sanguină O au un risc mai scăzut de infecție.

Studiul citat de SCMP arată, concret, că din 206 pacienți care au murit din cauza COVID-19 în Wuhan, 85 aveau grupa sanguină A, în vreme ce doar 52 aveau grupa O.

În vreme ce studiul este unul preliminar, experții au îndemnat autoritățile din întreaga lume să ia în calcul grupele sanguine ale pacienților atunci când își elaborează strategiile de tratament.

Ei îndeamnă astfel la o protecție personală mai mare pentru persoanele cu grupa A și la un tratament mai agresiv, în condițiile infectării.

Studiul a fost derulat de experți și doctori din Beijing, Wuhan, Shanghai și Shenzhen.

Nu a fost deocamdată definitivat, iar autorii au avertizat că ar putea exista riscuri pentru medicii care aleg să-l folosească drept sursă de inspirație în abordarea tratamentului.

Gao Yingdai, un cercetător chinez în hematologie experimentală, a explicat că, în vreme ce numărul de subiecți folosiți este semnificativ, e totuși nevoie de o mărire a eșantionului, având în vedere că acum numărul de cazuri de Covid-19 a depășit 180.000.

O altă limitare a studiului ar fi aceea că nu explică limpede fenomenul, de pildă interacțiunea moleculară între virus și diferite tipuri de globule roșii, a mai arătat Gao Yingdai.

Noul studiu, a mai spus Gao, ”poate fi util pentru profesioniștii din domeniul medical, dar cetățenii obișnuiți nu ar trebui să ia statisticile prea în serios”.

”Dacă aveți grupa sanguină A, nu este nevoie să vă panicați.

Nu înseamnă că veți fi infectat 100%”, a mai și spus expertul, citat de South China Morning Post.

Sfatul Medicului