Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) cu subdiviziunile teritoriale continuă supravegherea epidemiologică a infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel teritorial și național.

Astfel, în perioada 6-12 noiembrie 2023, morbiditatea prin infecțiile acute ale căilor respiratorii superioare s-a aflat la un nivel de intensitate joasă, cu o creștere de 10,7% în comparație cu săptămâna precedentă a acesteia și o descreștere de 10,8% comparativ cu aceeași perioadă a sezonului precedent și a constituit 230,56 cazuri la 100.000 populație (în total 5.914 cazuri de IACRS, majoritatea fiind la copii de 0-14 ani - 61%), transmite Știri.md

Din numărul bolnavilor cu IACRS, 229 (3,9%) au fost spitalizați. Cazuri de gripă sezonieră nu au fost înregistrate.

De asemenea, în laboratoarele ANSP, la prezența virusurilor gripale, non-gripale și COVID-19, au fost investigate 161 de probe de la persoanele cu semne compatibile cu infecții respiratorii virale acute, în șase probe fiind confirmată prezența virusului SARS-CoV-2.

Totodată, pe parcursul perioadei menționate au fost înregistrate 451 de cazuri de COVID-19, fiind atestată o creștere cu 21,3% comparativ cu săptămâna precedentă (15,5 cazuri la 100.000 populație). 

În rândul copiilor de până la 14 ani s-au înregistrat 34 de cazuri din numărul total. 

De asemenea, au fost înregistrate două cazuri de deces, în urma infecției cu COVID-19, la femei cu vârste de 52 și, respectiv, 75 de ani.

„Reiterăm că procesul de imunizare împotriva gripei sezoniere continuă în instituțiile medico-sanitare publice din țară (din numărul total de doze au fost utilizate 78%). Vaccinul este administrat, în mod prioritar, persoanelor din grupele de risc, celor cu maladii cronice și imunitate compromisă, gravidelor etc. Dacă faceți parte din grupele de risc, adresați-vă medicului de familie pentru a beneficia de vaccin antigripal gratuit”, anunță reprezentanții ANSP.

În acest context, specialiștii recomandă vaccinarea profilactică și respectarea în continuare a măsurilor de protecție (păstrarea distanței sociale, evitarea locurilor aglomerate; respectarea regulilor de igienă a mâinilor, igiena respiratorie; respectarea măsurilor sanitare la locul de muncă, cu aerisirea spațiilor închise, purtarea măștilor în instituțiile medicale) și adresarea la medicul de familie la apariția primelor simptome ale infecțiilor respiratorii acute, inclusiv gripa și COVID-19.

 

știri.md

Sfatul Medicului