Anul acesta peste 70 la sută din vaccinul antigripal a fost deja administrat cetățenilor, au precizat pentru Radio Moldova, reprezentanții Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

În timp ce unii oameni spun că se imunizează împotriva gripei sezoniere sistematic, alții cred că vaccinul nu este eficient sau că ar avea efecte adverse, transmite Radiomoldova.md.

De la începutul anului până în prezent nu a fost înregistrat niciun caz de gripă sezonieră, a precizat pentru Radio Moldova medicul epidemiolog al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună.

Potrivit acestuia, cadrele medicale au dat start procesului de vaccinare de la începutul lunii octombrie.

„Anul acesta avem un consum de peste 70 la sută din stocul de doze achiziționate, asta ar însemna cam peste 150 de mii de doze deja administrate. Avem grupul de risc profesional, lucrătorii medicali, lucrătorii din Poliția de Frontieră, lucrătorii din echipele de intervenție, departamentul vamal. A doua categorie sunt persoanele de patologii cronice, persoanele cu maladii cronice cardiace, cu maladii renale, hepatice, pulmonare, tuberculoză, maladii oncologice”, a declarat Nicolae Furtună.

În timp ce unii oameni spun că se imunizează cu regularitate, alții par mai sceptici în utilizarea vaccinurilor și spun că, pentru a preîntâmpina gripa, se bazează mai mult pe remedii naturiste.

Potrivit ANSP, cele mai multe vaccinuri antigripale au fost administrate în raioanele Cahul, Cantemir, Soroca și Florești. Persoanele care doresc să se vaccineze se pot adresa la instituțiile medicale primare - centrele medicilor de familie sau oficiile medicilor de familie din țară.

 

radiomoldova.md

Sfatul Medicului