Ministra Sănătății a venit, astăzi, în cadrul unui briefing de presă, cu o recomandare pentru cetățeni, și anume, evitarea testelor rapide pentru depistarea infecției cu coronavirus din clinicile private.

În contextul primelor cazuri de coronavirus confirmate în țară, câteva instituții private au anunțat deja că au în stoc testele pentru depistarea infecției de tip Covid-19. Ministra a declarat, totuși, că cea mai eficientă metodă este cea de la ANSP, transmite Unimedia.

„Nouă nu ni se recomandă testele rapide, care iau amploare și se propun în vânzări, ele sunt ineficiente şi nu dau garanție de 100% despre prezenta infecției de coronavirus, chiar daca este negativ, testul rapid, OMS pune accent, dacă ea întrunește definiția de caz trebuie să treacă teste de laborator. Nu recomandăm aceste teste care se fac și în clinici private și aici vom decide care poziție o să o luăm.

Nici noi ca autoritate centrală, nu toate testele care se propun le acceptăm, luam ca bază pentru laborator doar teste care sunt autorizate, care dau garanție de 100 de procente, și ăsta este un element esențial. Pentru cei care întreabă și spun că li s-a solicitat 2000 de lei, sau de 600 de lei. Probele se prelevează doar la instituțiile medico-sanitare publice strategice și se prelucrează doar la laboratorul acreditat de OMS, care este procesul de la ANSP”, a declarat ministra Sănătății.

Până în prezent, pe teritoriul Republicii Moldova au fost confirmate 4 cazuri și 30 de suspecți, printre care 9 copii.

  

 

unimedia.info

Sfatul Medicului