Ministerul Sănătății va implementa un program național de prevenire și control al diabetului zaharat cu o durată de cinci ani. Documentul a fost aprobat ieri de membrii Cabinetului de Miniștri.

Programul naţional de prevenire şi control al diabetului zaharat pentru anii 2017-2021, are drept scop reducerea poverii diabetului zaharat în Republica Moldova prin implementarea unui program eficace, centrat pe pacient, cu implicare instituțională și socială.

„Impactul acestei afecțiuni la nivelul populației din țara noastră, o creștere semnificativă a numărului bolnavilor cu diabet zaharat, care practic s-a dublat în ultimii 10 ani, confirmă necesitatea identificării nevoilor cu care se confruntă persoanele cu diabet”, menționează reprezentanții Ministerului Sănătății.

Astfel, urmează a fi întreprinse următoarele măsuri: activități de prevenire, depistarea precoce a diabetului zaharat, prevenirea secundară a diabetului zaharat prin diagnosticarea complicațiilor cronice, stoparea progresiei acestora prin tratament adecvat și oferirea metodelor de reabilitare.

Totodată, se planifică ridicarea capacităților personalului medical antrenat în acordarea asistenţei medicale care va beneficia de cursuri de calificare, precum și organizarea și dotarea centrelor de diabet zaharat, care vor include laboratorul pentru colectarea centralizată a analizelor, cabinetul piciorului diabetic, cabinetul oftalmologic și cel pentru educarea pacienților.

De asemenea, va fi creat registrul electronic al pacienților cu diabet zaharat, iar medicii vor fi instruiți în ceea ce privește prezentarea datelor, fapt ce va permite monitorizarea bolnavilor, în special a copiilor.

Potrivit datelor Centrului Național de Sănătate Publică, în anul 2016, în Republica Moldova peste 96 de mii de persoane erau diagnosticate cu diabet zaharat, iar mortalitatea populației prin diabet zaharat este de circa 11, 5 la 100 mii locuitori.

realitatea.md

Sfatul Medicului